Många alternativ för glutenintoleranta barn
Kex, korv, majskrokar och ett bord fullt med kakor. Glutenintoleranta barn vet att viss mat gör dem sjuka, men på Celiakidagen kan de smaka på allting. All mat är glutenfri och godkänd av dietist.
– Barnen får träffa läkare och dietist, och så presenterar vi matnyheter, säger sjuksköterskan Lotta Ingvarsson.
Celiaki upptäcks ofta när barnen är mellan ett och två år gamla. I Ystad har runt 70 barn sjukdomen. Symptomen ofta svåra att tyda, och det kan ta upp till ett år att få rätt diagnos.
– Den som är glutenintolerant ska inte äta mat som innehåller gluten. Det är skadligt, även om de inte får samma typ av reaktioner som den som är allergisk, säger Lotta Ingvarsson.
Utbudet av glutenfri mat är smalt, men det finns pasta, kex, mjölmix, pepparkaksdeg och färdig pizza.
– I Ystad är det svårt att få tag på glutenfri mat. Men butikerna tar hem om man frågar, säger Camilla Samuelsson, vars dotter Sofie är glutenintolerant.
– Kladdkakan var godast, säger Sofie Samuelsson.
– Om jag äter mat som innehåller mjöl får jag jätteont i magen, förklarar Emma Rockler, som tycker att Celiakidagen är en av årets höjdpunkter.
– Jag kan äta allt, säger hon och tar en bit pepparkaka till.
Malin Sjöberg