Annons

Många drabbade när bussar har ställts in

Ystad • Publicerad 26 juli 2018 • Uppdaterad 27 juli 2018
Linje 570 mellan Ystad och Simrishamn är en av de linjerna som har drabbats hårt av inställda turer på grund av personalbrist.
Linje 570 mellan Ystad och Simrishamn är en av de linjerna som har drabbats hårt av inställda turer på grund av personalbrist.Foto: Carl Johan Engvall

Under en vecka har 38 bussavgångar på tre linjer ställts in till och från Ystad. 81-åriga Rose-Marie Holmgren fick vänta två timmar i stekande sol på en taxi när bussen vid Sandhammaren inte kom.

Mellan den 14 och 21 juli är det 38 avgångar med buss till eller ifrån Ystad som har ställts in. Anledningen uppges vara personalbrist hon Transdev som ansvarar för trafiken på de tre linjerna. Värst var situationen i lördags då 20 avgångar ställdes in på linjerna 322, 570 och Skåneexpressen 4.

Annons

– Det har varit många fall av sjukdomar som har gjort att vi har fått ställa in avgångar. Men nu ser det ut som att det ordnar sig. Framöver ska vi ha personal så att det räcker, säger Ulf Erlandsson, affärschef på Transdev Sverige som trafikerar de aktuella busslinjerna i sydöstra Skåne åt Skånetrafiken.

Uppgifterna om sjukdomar har ifrågasatts av anställda som har hört av sig efter att YA skrev om inställda turer tidigare i veckan. Av hänsyn till sina anställningar vill de vara anonyma, men enligt uppgift skulle de inställda turerna bero på brister i schemaläggning och dålig planering. De uppgifterna tillbakavisas av Ulf Erlandsson.

– Det är trist att det blir så här, men det är inget som vi hittar på själva. Det är flera omständigheter som påverkar och en period med mycket ledighet.

Förra fredagen drabbades 81-åriga Rose-Marie Holmgren när hon klockan 16.24 skulle ta sig hem med buss från Sandhammaren.

– Vi var vi hållplatsen i god tid. Vi väntade och trodde att bussen var försenad. När min dotter ringde Skånetrafiken fick vi veta att den var inställd på grund av personalbrist. Nästa buss skulle gå klockan 01.49, säger Rose-Marie Holmgren.

De fick rådet att beställa en taxi, men det var inte helt enkelt att få tag på en ledig bil. Det första bolaget som de ringde till kunde komma vid 19-tiden. De hittade sen ett taxibolag som kunde komma klockan 18.

– Vi fick sitta i två timmar och vänta nere i diket. Det var inte kul. Vi hade inget vatten kvar och det var varmt. Det var en tråkig avslutning på en i övrigt trevlig vecka, säger hon.

Ulf Erlandsson beklagar att resenärer har drabbats och öppnar upp för en viss självkritik.

– Vi får dra lärdom av den här sommaren och se om vi kan titta i andra banor. Kanske kan vi samverka med andra aktörer när sådana här situationer uppstår.

Det är i nuläget oklart vilka konsekvenser Transdev kan ställas inför med anledning av de inställda turerna.

– Det kan jag inte svara på. Det är något som regleras i avtalet med Skånetrafiken. Det får vi ta när det här är över, säger Ulf Erlandsson.

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons