Annons

Manil fick ett plusjobb

Det står Ralf Hult på dörren till Manil Abdul Amir. – Vi delar rum, jag tror att jag ska få ett eget kontor sedan, säger hon.
Ystad • Publicerad 16 juni 2006
Manil vill helst ha en tillsvidareanställning. @08 Bildbyline:Bild: Sprisse Nilsson
Manil vill helst ha en tillsvidareanställning. @08 Bildbyline:Bild: Sprisse NilssonFoto: 
– Det känns oroligt hela tiden. Jag har börjat räkna nu, hur många månader har jag kvar? Man kan inte planera för framtiden, säger Manil Abdul Amir som plusjobbat sedan april. @08 Bildbyline:Bild: Sprisse Nilsson
– Det känns oroligt hela tiden. Jag har börjat räkna nu, hur många månader har jag kvar? Man kan inte planera för framtiden, säger Manil Abdul Amir som plusjobbat sedan april. @08 Bildbyline:Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Manil Abdul Amir, 35, är en av Ystads plusjobbare. Hon trivs, men vill helst ha ett fast jobb.

Efter att YA varit i kontakt med flera plusjobbare som inte vågar ställa upp och berätta om sina plusjobb i tidningen, fick vi kontakt med Malin Abdul Amir.

Annons

När vi träffar henne på kommunen teknik- och fastighet mäter hon upp alla rum i ett äldreboende på en stor skiss. Uppgifterna matas sedan in i dataprogrammet Husar.

– Jag jobbar ensam, självständigt och går på kurser. Det är nästan som ett vanligt jobb, men arbetsförmedlingen betalar 75 procent av min lön och det är tidsbegränsat.

Här får hon nytta av utbildningen från hemlandet Irak där hon har en fil kand i matematik, statistik och nationalekonomi, säger hon. Lönen är 16 500 kronor i månaden. Sedan hon började som plusjobbare i april har hon mätt upp flera skolor och äldreboenden i Ystad. I Irak arbetade Manil Abdul Amir med registrering och datahantering innan flytten till Sverige 1996. Efter att ha studerat svenska för invandrare och matte och samhällsvetenskap på komvux och fött två barn tröttnade hon på skolbänken.

– Jag kände att jag måste ha ett bestående jobb i stället för att studera för att komma in i det svenska samhället, säger hon.

Manil fick jobb med montering och packning av lampor i Borås men sa upp sig efter två år och flyttade till Ystad.

– Jag måste utnyttja min utbildning, annars glömmer jag det. Vi hörde att det fanns mångfaldsprojekt i Skåne.

Manil Abdul Amir lyckades få ett projektarbete i ett halvår på Skatteverket där hon bland annat arbetade med momsfrågor och granskning. Det statligt finansierade projektet ledde till ytterligare sju månader tillfällig anställning.

– Jag hittade mig själv där faktiskt. Jag trodde inte att jag skulle klara språket. Men jag trivdes mycket bra och ville gärna fortsätta. Jag vet inte varför jag inte fick stanna.

Därefter följde åtta månaders arbetslöshet innan arbetsförmedlingen till slut skickade henne på intervju till tre plusjobb. Hon fick arbetet med databashantering under ett år på teknik och fastighet.

– Jag trivs här. Men jag känner mig också orolig hela tiden. Jag vet redan när jag slutar. Man kan inte koncentrera sig eller bli duktig på något om man byter arbetsplats och arbetsuppgifter hela tiden. Det känns jättetråkigt.

Annons

Tror du att du får stanna här?

– Jag hade väldigt självförtroende på Skatteverket och trodde att jag skulle få fortsätta där. Jag kan inte gissa. Arbetsplatsen är bra, jag har bra arbetskamrater och trivs bra här.

Manil är inte enbart positiv eller negativ till systemet med plusjobb, säger hon.

– Det är jättebra för dem som inte fått chansen att komma in på arbetsmarknaden. Negativt är att det känns tråkigt om man trivs på arbetsplatsen och sen måste sluta. Särskilt för oss invandrare tar det tid att förstå och komma in i arbetet.

– Jag skulle hellre få en tillsvidareanställning än bara begränsat hela tiden. Det känns tråkigt.

Manil Abdul Amir tar sig för hjärtat.

– Jag hade ont innan jag visste om jag skulle få jobb. Nu är jag också orolig; Vad ska hända nu?

Anna-Karin Johansson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons