Annons

Marken skakadei Kabusa

Molntäcket hängde för lågt för att skjuta på flygplansbogserade luftmål och vinden från havet var iskall. Men luftvärnsentusiasterna trivdes ändå på Kabusa skjutfält i lördags.
Ystad • Publicerad 16 januari 2006
Crister Sterning är ordförande för Skånska Luftvärnskårens Kamratförening som bjöds in för att vara med när det nya luftvärnsvapnet skulle skjutas i helgen.
Crister Sterning är ordförande för Skånska Luftvärnskårens Kamratförening som bjöds in för att vara med när det nya luftvärnsvapnet skulle skjutas i helgen.Foto: 
Lvkv 90 är det första kanonluftvärnssystemet som kan skjuta mot luftmål under framryckning. Men låg molnbas satte stopp för luftmålsskjutning på Kabusa.
Lvkv 90 är det första kanonluftvärnssystemet som kan skjuta mot luftmål under framryckning. Men låg molnbas satte stopp för luftmålsskjutning på Kabusa.Foto: 
Det var de värnpliktiga luftvärnarna Sebastian Wickström från Göteborg och Alexander Enstrand från Örebro som visade vad luftvärnskanonvagn 90 går för. Bild: Jan-Olle Persson
Det var de värnpliktiga luftvärnarna Sebastian Wickström från Göteborg och Alexander Enstrand från Örebro som visade vad luftvärnskanonvagn 90 går för. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

Marken skakar. Den framryckande luftvärnskanonvagnen 90 avfyrar en salva mot ett markmål på den havsnära ängen.

Ett 30-tal åskådare från Skånska Luftvärnskårens Kamratförening står uppställda i åskådarformering. Föreningens medlemmar, före detta lv-fyringar, har bjudits in för att närvara när luftvärnsregementet i Halmstad ska skjuta med nya vapnet lvkv 90 på Kabusa.

Annons

Flera håller för öronen, trots att skjutledaren, kapten Joakim Dahlbom, sagt att de utdelade öronproppar ska vara tillräckligt skydd mot hörselskador.

– Det var en bom, va?

– Nä, det var en träff.

– Hur såg du det?

– Tränade ögon. Tvärsäkra passningar som denna till trots verkar stämningen i Skånska Luftvärnskårens kamratförening vara hjärtlig och uppsluppen.

– Vi har faktiskt väldigt roligt när vi träffas. Det är så kul att hålla kontakten och att komma ut så här och vara med om en skjutning är förstås jättespännande, förklarar Ystadsbon Aina Persson som i flera år arbetade på lönekontoret på P7 som även servade Lv4.

Luftvärnskanonvagnen kör ett nytt varv i hög hastighet på ängen och snart dundrar en ny salva. Flera 40 millimeters projektiler avlossas. Den här gången blir det faktiskt bom.

Crister Sterning är ordförande i kamratföreningen. Åren 1993-1995 var han regementschef på Lv4 i Ystad. I dag jobbar han inom kriminalvården.

– Det är väldigt positivt för oss att vi på det här viset får en koppling till dagens luftvärn. På en åtta-tio år har det ju hunnit hända mycket. Dessutom är det ju kul att träffa luftvärnarna från Halmstad. Många av pojkarna var ju jag med och utbildade på Lv4. Kamratföreningen försöker träffas en fem– sex gånger om året.

– När man jobbat så nära människor i så många år så utvecklias en väldig gemenskap. Det är klart att det är kul och träffas och prata gamla minnen, säger Crister Sterning.

Annons

Han tycker att skjutningen gav mersmak.

– Det här gör vi gärna om. Men nästa gång hoppas jag det blir på sommaren. Man är ju inte van att stå ute i den kalla blåsten längre.

Fredrik Sjöstrand

0411-55 78 61

fredrik.sjostrand@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons