Annons

Misstänkt nerskräpare friad

Ystads tingsrätt ogillade åtalet mot en 56-årig man som misstänktes för nerskräpning vid en återvinningsstation i Ystads kommun. Enligt två vittnen skulle mannen har slängt ett plastföremål i en kontainer för metall samt placerat en plastpåse med burkar bredvid en glaskontainer.
Ystad • Publicerad 2 mars 2004

Vid det ovanliga målet i Ystads tingsrätt stod Svenska förpackningsinsamlingen i Stockholm som målsägande. Som vittne hördes en person som arbetar med bevakning av återvinningsstationer i södra Skåne. Vittnet berättade att han och en kollega såg den misstänkte 56-åringen komma i bil till återvinningsstationen. Enligt vittnet hade 56-åringen ett föremål i ena handen och en påse i andra när han gick till kontainrarna. När 56-åringen återvände var han tomhänt. Vid kontroll av stationen upptäcktes ett plastföremål i metallkontainern och en silverfärgad plastpåse märkt ''Ford'' med glasburkar i bredvid glaskontainern. Bevakarna fotograferade plastpåsen och bilden användes i rättegången som bevis av åklagaren. -Jag har aldrig ägt någon silverfärgad plastkasse märkt Ford, har aldrig kört en Ford och inte haft något med Ford att göra, sa mannen i Ystads tingsrätt. Han berättade att han alltid sorterar sina sopor och besöker återvinningsstationen ungefär en gång i veckan. Ystads tingsrätt konstaterar i sin dom att bevakarna gjorde sina iakttagelser från en bil som stod parkerad minst 30 meter från återvinningsstationen samt att de inte kontrollerade stationen när andra besökare varit där. Det finns enligt tingsrätten alltså utrymme för missbedömningar och åtalet mot 56-åringen ogillas därför.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons