Mördade Trez hyllades

Två år och fyra dagar har gått sedan Trez West Persson mördades med ett skott genom huvudet vid en kyrkogård i Malmö. På fredagen bjöd familj och vänner in till en manifestation mot det meningslösa våldet.
Ystad • Publicerad 15 oktober 2011
Jeanette Persson West talade för första gången offentligt om livet efter Trez. – det känns jättegott att göra det här idag.
Jeanette Persson West talade för första gången offentligt om livet efter Trez. – det känns jättegott att göra det här idag.Foto: Sprisse Nilsson
Fredrik Andersson, bandmedlem i Elias, sjöng Pågarnas sång, som kom till en kväll då han hade famnen full av sina tre söner.
Fredrik Andersson, bandmedlem i Elias, sjöng Pågarnas sång, som kom till en kväll då han hade famnen full av sina tre söner.Foto: Sprisse Nilsson

– Folk tycker att det är lång tid. Men för oss är det som igår. Det är först nu man verkligen förstår hur mycket hon är saknad, sade Jeanette Persson West medan allt fler kom till torget för att delta i manifestationen mot våld och för mångfald.

– Trez skulle ha varit här idag när vi alla samlas för mångfalden. Hon hade njutit av detta - hon hade älskat det.

Under flera månader har Jeanette Persson West och vännen Janda Mohamed
 förberett manifestationen i samarbete med föreningen We care i Göteborg, lokala artister, representanter för brottsoffer- och kvinnojouren och prästen Sonja Nilsson.

– Det känns viktigt att göra detta till minne av Trez, tyckte väninnan Amira Bakri.

– Vi hoppas att folk ska få sig en rejäl tankeställare.

För Jeanette Persson West kändes det rätt att för första gången tala offentligt om mordet och saknaden efter dottern.

– Vi blir bara fler och fler människor i Sverige. På något sätt måste vi samsas, oavsett vilka vi är.

Terry var en av många som kom för att visa sitt stöd.

– Jag har själv blivit utsatt för oprovocerat våld. Det är därför jag inte vill säga mitt efternamn. Men jag vill verkligen stötta detta och hoppas att manifestationen kan få spridning nationellt. Inte minst med tanke på att en kvinna nyligen mördats i Ystad känns det viktigt att vara här idag.

Kent Mårtensson (S) påminde om att minnas att bakom varje notis om våld i media finns en människa av kött och blod.

– När man läser sånt frågar man sig: kunde samhället ha gjort något? Kunde vi ha fångat upp den här personen tidigare? Vi som är här idag måste visa att vi inte ställer upp på det meningslösa våldet och att vi inte vänder ryggen åt någon på grund av hudfärg, religion eller sexuell läggning.

– Kanske var det naivt av Trez att sätta sig i den där bilen den dagen. Hon var en tjej som valde med hjärtat och inte med förståndet, sade

Jeanette Persson West har inga råd att ge den som sörjer en anhörig eller vän som fallit offer för det meningslösa våldet.

– Men jag tror att man har två alternativ: att samla upp spillrorna och försöka göra något bra av det som finns kvar - eller att ge upp för resten av livet. Jag har valt att leva. Och om jag fick önska något, skulle jag önska att alla människor stannade upp och tänkte på sina nära och kära och på vilken kort stund vi finns här på jorden. Religion, hudfärg eller titel spelar ingen roll.

Taner Caliskan
Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.