Annons

Museet en vinnare när det är gråväder

Det dåliga sommarvädret slår olika. Tomma uteserveringar, öde stränder – men full rulle på museerna.
Ystad • Publicerad 12 juli 2007
Knappast läge att sitta ute och äta, konstaterar Inger och Lars Callmer. Fast på Gerhard Nordströms tavla står bordet dukat i sommarlandskapet. Åh, vad härligt... BILD: KRISTINA ERIKSSON
Knappast läge att sitta ute och äta, konstaterar Inger och Lars Callmer. Fast på Gerhard Nordströms tavla står bordet dukat i sommarlandskapet. Åh, vad härligt... BILD: KRISTINA ERIKSSONFoto: 
Billigare än shopping. Mia Lundberg och hennes sambo Lars-Göran Lillvik betraktar konst på museet.
Billigare än shopping. Mia Lundberg och hennes sambo Lars-Göran Lillvik betraktar konst på museet.Foto: 
Karin Mattsson i museets reception tar emot många gäster just nu.
Karin Mattsson i museets reception tar emot många gäster just nu.Foto: 
Xiujie Zhang och dottern Jing Yao på dagsutflykt.
Xiujie Zhang och dottern Jing Yao på dagsutflykt.Foto: 

Konstmuseet i Ystad är en av vinnarna dessa gråmulna dagar. Sedan ett par veckor delas entrén med turistbyrån, vilket betyder ännu fler besökare.

Särskilt när det regnar stup i kvarten.

Annons

– Shopping eller museum. Det är ungefär vad man har att välja på, säger Mia Lundberg, som turistar i Skåne tillsammans med sambo Lars-Göran Lillvik.

– I dag blev det konstutställning. 30 kronor i inträde. Billigare än att shoppa på stan, konstaterar han med ett leende. Xiujie Zhang och hennes dotter Jing Yao flyttade från Kina till Eslöv för sex år sedan. För första gången står en dagsutflykt till Ystad på programmet.

YA träffar dem vid turistbyråns informationsdisk.

– En kompis sade att Ystad är en trevlig stad. Vi har bara varit här i fem minuter, så jag kan inte uttala mig än. Förmodligen börjar vi med på museet, säger Xiujie Zhang och poserar glatt när fotografen tar bilder. På tredje våningen är Inger Callmer i sjunde himlen. Hon och sonen Lars har åkt från Kristianstad för att titta på Gerhard Nordström-utställningen.

– Vi beundrar honom väldigt mycket. En fantastisk konstnär, förklarar Lars Callmer.

Tro det eller ej, men när vi är på väg från konstmuseet börjar det regna.

Suck. På med vindrutetorkarna igen...

Magnus Wegerup

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons