Annons

När familjen är företaget

Familjen Maurer har tagit familjegemenskapen till en annan nivå. De jobbar i samma butik och efter arbetsdagens slut dricker de gärna afterwork-öl tillsammans.
Ystad • Publicerad 3 november 2008
Familjen Maurer har erfarenhet av en centraleuropeisk chokladkultur.
Familjen Maurer har erfarenhet av en centraleuropeisk chokladkultur.Foto: 
Herwig, Barbro och Ylva Maurer – pappa, mamma, barn – driver tillsammans Chokladbiten i Ystad. Bild: Anette Sjöstrand
Herwig, Barbro och Ylva Maurer – pappa, mamma, barn – driver tillsammans Chokladbiten i Ystad. Bild: Anette SjöstrandFoto: 

Om Ylva, Barbro och Herwig Maurer har ett recept på att trivas i familjeföretaget så är det: Prata inte jobb under arbetsdagen om man inte måste.

- Det finns ju mycket annat som är roligare att prata om, särskilt om du jobbar med dina närmaste, säger Herwig Maurer innan han än en gång låter espressomaskinens mjölkskummare fräsa sitt oväsen.

Annons

Närhelst dörren till den lilla butiken öppnas så tävlar dofterna från kaffet och chokladpralinerna om att först nå kundernas näsgångar. I högtalarna varvas Blomduetten från Delibes opera Lakmé med Steve Earles countrylåtar och Mobys electronica.

- Vi väljer musiken tillsammans för det är ju vi som måste stå ut med den hela dagen, säger Ylva Maurer.

Det var hon och mamma Barbro som öppnade butiken tillsammans.

- Vi började prata om det fanns något vi kunde göra tillsammans, och det tyckte vi att det fanns. Jag hade inte orkat dra igång ett företag själv och det hade väl inte du heller mamma, säger Ylva till Barbro som skakar på huvudet.

- Att vara egen företagare är en livsstil, men det är ju inte så kul att vara ensam om en livsstil, säger Barbro Maurer. Att driva ett eget företag var inte precis okänt territorium för mamma och dotter. Herwig Maurer var i många år egen företagare i byggbranschen i Österrike och Tyskland då familjen flyttade runt en del. Familjen flyttade till Sverige 1985.

- Anledningen till att vi ville öppna en chokladbutik var just det att vi så länge levt i en helt annan choklad- och kafékultur i Wien, Salzburg och Berlin. Vi saknade färskheten, att choklad säljs lite som i en torghandel fast inne i butikerna, säger Barbro Maurer.

Samtidigt slår hennes man in några praliner till en kund. Chokladen läggs i små kartonger och Herwig Maurer binder små rosetter.

- Det här är ju ett tydligt exempel på att detta är en livsstil. Det är inget vi tjänar pengar på, men är förhoppningsvis något som ger kunden mervärde, säger han.

Kunden tackar för betjäningen och lämnar butiken med ett pling i dörren.

- Man startar ju inte ett sånt här familjeföretag för att bli rik. Men det finns ju andra värden. Jag tycker att det är helt fantastiskt att få vara så nära sin familj. Jag tror att få föräldrar är förunnade att kunna ha en så fin kontakt med sina barn varje dag som vi har.

Annons

- Ja, ni har det bra ni, säger dottern Ylva.

Det är kanske inte alla som skulle vilja, orka eller stå ut med att arbeta sida vid sida som ni gör.

- Visst är det väl så. Man är nog lite bortskämd när man tänker på det, eftersom vi trivs så bra ihop, säger Ylva Maurer.

Enligt familjemedlemmarna fördelas rollerna i bolaget så här: Ylva och Herwig är entreprenörerna som kommer med de ibland vansinniga och högtflygande idéerna, medan Barbro är den som väljer ut de mest rimliga och genomförbara alternativen.

- Och så håller vi på fram och tillbaka ett par gånger tills vi är färdiga. Detta gäller inköp, marknadsföring, inredning, allt! säger Ylva Maurer.

Finns det en risk att ni tar med er jobbet hem och tråkar ut Ylvas tre syskon som inte arbetar i familjefirman?

- Det har väl hänt på familjemiddagar att mina syskon påpekat: "Hallå, kan vi prata om något annat än choklad!". Så, visst får vi skärpa oss ibland, säger Ylva Maurer.

Vad är den största fördelen med att jobba i ett familjeföretag?

- För mig är det att jag arbetar med människor som jag vet att jag kan samarbeta med och som jag kan lita på. Man vet också på förhand vad familjemedlemmarna kan, säger Barbro Maurer.

- Vi vet om varandras brister och fel, så om problem uppstår så vet man ofta hur och varför de har uppstått. Man känner till grundorsakerna till våra olikheter och har därför större tolerans. Gudskelov! säger Ylva Maurer.

- Vi har kul, säger Herwig Maurer.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons