Annons

Nationaldagen problem för facket

Ystad • Publicerad 6 juni 2006

För många löntagare är det osäkert vilken betalning de får för att arbeta på nationaldagen.

Rörmokare till exempel kan helt bli utan helgersättning.

Annons

Att nationaldagen numer är helgdag ställer till det för landets fackförbund. I Byggnadsarbetareförbundet får murare, snickare och betongarbetare helgdagsersättning. Däremot riskerar rörmokare att bli helt utan ersättning, eftersom de arbetar under ett annat avtal, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Rörmokarna uppmanas därför i ett brev från Byggnads att kräva extra helglön för annandag pingst, så som röravtalet fortfarande säger.

Men arbetsgivarorganisationen VVS-installatörerna vill inte gå med på någon extraersättning.

– Risken finns att tvisten kring nationaldagen till sist avgörs i Arbetsdomstolen, säger Robert Jakobsson, förhandlingschef på VVS-installatörerna, till Ekot.

Landets rörmokare är långt ifrån de enda som saknar avtal om vad de ska tjäna på nationaldagen. Även cirka 100 000 Sif-medlemmar, 25 000 städare organiserade i Fastighets och 20 000 medlemmar i Pappers saknar centrala avtal.

De flesta förbund har hittat preliminära lösningar för i år och kommer att försöka lösa tidsfrågan i den stora avtalsrörelsen nästa år.

(TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons