Annons

Nekas ny prövning för dödsolycka

Bilföraren körde på en 81-årig kvinna i Ystad för två år sedan. Kvinnan avled. Den 56-årige föraren friades från brott i tingsrätten, men i september fälldes han för vållande till annans död i hovrätten. Nu har Högsta domstolen fastställt hovrättens dom genom att man inte finner skäl för att ompröva målet.
Ystad • Publicerad 6 november 2002

Det var den 5 december 2000, strax före klockan 18, som dödsolyckan inträffade på övergångsstället vid korsningen Bellevuevägen-Pilgrimsgatan. 56-åringen körde norrut på Bellevuevägen i 40 kilometer i timmen. Det var mörkt ute och den mörkt klädda 81-åriga kvinnan gick enligt vittnesmål oväntat rakt ut på övergångsstället. Bilföraren har själv sagt att han inte uppmärksammade kvinnan förrän efter det att han kört på henne. Hon avled senare på Ystads lasarett. Mannen åtalades för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död, men tingsrätten ansåg inte att det var styrkt att föraren "brustit i omsorg och varsamhet" och friade mannen. Tingsrätten konstaterade också att gatubelysningen vid övergångsstället varit otillräcklig. Åklagaren överklagade till hovrätten, som fick ta ställning till samma bevisning och i stort sett samma vittnesmål. Hovrätten slog fast att olyckan inte orsakats av något medvetet risktagande från 56-åringen sida. Däremot ansåg rätten att föraren gjort sig skyldig till allvarlig oaktsamhet och att han brustit i den varsamhet han haft att iaktta. Därför fälldes 56-åringen för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Två personer vittnade i rättegången om hur svårt det hade varit att upptäcka kvinnan i mörkret på övergångsstället. Detta tog tingsrätten fasta på i den friande domen, men det gjorde även hovrätten i sin fällande dom. Hovrätten menade att om det ena vittnet som färdades 30 meter bakom 56-åringen kunde se kvinnan, så borde även 56-åringen ha sett henne. Den "enda rimliga förklaringen" till olyckan, enligt hovrätten, är att föraren "inte ägnat övergångsstället och gångtrafikanter tillräcklig uppmärksamhet och att han korsat övergångsstället utan att dessförinnan förvissat sig om att det kunde ske utan fara för gångtrafikanter". 56-åringen dömdes till villkorlig dom och 40 dagsböter à 100 kronor. Hovrättens dom överklagades till Högsta domstolen, som i dag meddelat att den ej finner skäl för att pröva målet ännu en gång och att hovrättens dom därför ska stå fast.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons