Annons

Normen får överskridas 35 gånger per år

Skadliga partiklar tränger ner i lungorna och kan orsaka astma. Långtidsexponering kan öka risken för lungcancer och öka dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar.
Ystad • Publicerad 24 november 2006

Partiklar och ozon anses numera vara de luftföroreningar som orsakar mest hälsoproblem och flest dödsfall i Sverige. Teoretiska beräkningar visar att en femtedel av Sveriges kommuner har problem med höga partikelhalter.

Om luftföroreningarna överskrider observationsgränsen, den så kallade övre utvärderingströskeln, måste kommunen fortsätta att mäta hur höga halterna är. Själva miljökvalitetsnormen för partiklar kan däremot överskridas 35 gånger under ett år. Först då är resultaten så allvarliga att kommunen blir skyldig att anmäla förhållandena till Naturvårdsverket.

Annons

Partikelhalter brukar stiga mest under vår och vårvinter.

Då torkar det upp ef-ter regn och snö och par-tiklar virvlar upp från asfalterade gator som sandats under vintern och som ruggats upp av dubbdäck.

Men partiklarnas ursprungskällor är många: Sandstormar i Sahara, ofullständig förbränning i motorer och eldningspannor eller gasutsläpp.

Den gemensamma faktorn är att vi kan andas in dem på grund av deras lilla storlek och oregelbundna form. PM10 är, förenklat uttryckt, tio mikrometer stora. En mikrometer är 1000 millimeter. De partiklar som samlas upp i mätstationen i Östra Förstaden är alltså 0,01 millimeter stora eller mindre.

Forskarna är oeniga om vilken faktor som har störst betydelse för hälsan; om det är partiklarnas storlek eller antal eller vad som sitter på dem och därmed följer med in i kroppen. I EU pågår diskussioner om att börja separata mätningar av så små partiklar som PM2,5.

Carina Blomcrantz

0411-557806

carina.blomcrantz@allehandasyd.se

Källa: IVL och Naturvårdsverket.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons