Annons

Norra Promenaden ett tillhåll för råttor

Norra Promenaden, Bärområdet och Gjuteriområdet – det är några områden i Ystad som kan vara mer råttdrabbade än andra, enligt YA:s läsare.
Och Ystadbostäders hus kommer inte undan:
– Jag vet inte om det är ett råttår. Men vi har fått indikationer på att det kan vara det, säger förvaltningschef Peter Kruus.
Ystad • Publicerad 29 augusti 2018
Här, vid Norra promenadens gångbroar, syns råttor dagligen, enligt YA:s läsare.
Här, vid Norra promenadens gångbroar, syns råttor dagligen, enligt YA:s läsare.Foto: Sprisse Nilsson

För ett par dagar sedan rapporterade YA att en råtta satt och åt lunch utanför Subway på Stora Östergatan i centrala Ystad medan massor av människor gick förbi.

Nu är det inget konstigt att det finns råttor, i och under staden. Det som gör att skadedjursbekämpningsbolaget Anticimex tycker det märkligt är att det var mitt på dagen. Råttor är skygga och gillar inte öppna ytor.

Annons

”De kan vara påverkade av något gift som de har fått i sig, men det kan också bero på att de är många i antal”, sa Ola Severin på Anticimex i YA härom dagen.

När YA frågar läsarna på Facebook var de har sett råttor är det många platser som nämns, några av dem oftare, som till exempel Norra Promenaden där de synts till dagtid på flera platser. Inte bara i parken utan framför allt under gångbroarna.

Även Ystadbostäder märker av råttorna.

– Jag vet inte om det är ett råttår. Men vi har fått indikationer på att det kan vara så från två fastigheter. Det är på Stora Västergatan 14 (centrala Ystad) och på Panzargatan (Edvinshemsområdet), säger Peter Kruus, förvaltningschef för Ystadbostäder.

Där har man nu satt in så kallade smartboxar med hjälp av Anticimex. När råttorna går in i en smartbox får de en elstöt, dras in i en plastpåse och så går ett sms till Anticimex som kan hämta den döda råttan.

Ystadbostäder har tidigare haft smartboxar på Syrénvägen, sedan 2016, och kring klostret och även vid Trädgårdsgatan i Köpingebro.

Hur många råttor som hamnat i smartboxarna vet Peter Kruus inte.

– Jag har efterfrågat statistik men inte fått den ännu.

Och råttproblematiken är inte ny för honom:

– Jag jobbade i Malmö tidigare och där har det ju eskalerat de senaste åren. 2006–2007 var det väldigt varmt och då letade de sig upp. De sökte efter vatten.

Råttan som sågs i centrala Ystad mitt på dagen i måndags.
Råttan som sågs i centrala Ystad mitt på dagen i måndags.Foto: Lars Mohlin
Annons

Vad ska man göra om man bor i Ystadbostäder och ser en råtta i närheten av bostaden?

– Man ringer felanmälan. Så sätter vi Anticimex på det.

För att hålla skadedjuren borta har han ett förslag:

– Det drar ju till sig råttor om man slänger ut skräp. Det gäller att hålla rent runt soptunnorna. Vi får alla hjälpas åt, säger Peter Kruus.

Björn HellströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons