Norra promenadens restaurang stänger
Dagen efter årets sista allsång står de vita trämöblerna tomma utanför Norra promenadens trädgårdsrestaurang. Dörren in till den nedsläckta lokalen är låst och vid ingången till uteserveringen står en mäklarskylt som vittnar om att verksamheten är till salu.
– Det är en jättesorg, vi var alla nedstämda i onsdags kväll. Jag hade knappt tid att jobba på grund av alla som skulle kramas och ge oss blommor, säger Carina Larsson, som drivit restaurangen med maken Lasse i två år.
Det var vid valborg som beslutet om att stänga togs, en månad efter att familjen fått besked om att maken och medägaren Lasse Larsson, tillika restaurangens kock, lider av en allvarlig sjukdom.
– Detta var något vi bestämt oss för att satsa på tillsammans, så vi bestämde oss för att stänga eftersom han är för sjuk för att arbeta. Det är för slitigt, säger Carina Larsson.
För två år sedan tog paret över verksamheten av den tidigare ägaren Göran Larsson som drivit restaurangen i tio år. Carina hade då ägt te– och konfektyrbutiken Röddingebergs sedan 13 år tillbaka och Lasse hade arrenderat restaurangen på Mossbylund i 16 år.
– Vi hade planerat att vara här i minst tio år, eller så länge som vi är arbetsföra, säger Carina.
När paret tog över restaurangen började de med att renovera i stort sett hela stället. Köksutrustningen är ny, samma med parketten i matsalen och färgen på träpelarna som går från golv till tak är målade i samma färg som när restaurangen öppnade 1870.
– Kommunen hjälpte oss att hitta exakt rätt nyans, berättar Carina.
Många slantar har investerats i restaurangen och Carina Larsson hoppas att få tillbaka större delen av pengarna.
– Det tar ju tid för ett nystartat företag att gå med vinst, vi hade behövt köra i tre år för att jobba upp en bra ruljans. Men jag ska inte klaga, vi har alla kunnat ta ut lön.
Men hyran fortsätter att ticka iväg för lokalen som de hyr av Ystads kommun. Nu hoppas de att någon med samma intresse för vällagad mat på lokala råvaror vill ta över. Sju, åtta intressenter har varit på visning.
– Egentligen är det kanske lite dumt att lägga ut verksamheten till försäljning precis innan högsäsongen, det tar ju lite tid för nya ägare att planera och komma igång i en ny restaurang. Men vi hade ju inget val, säger Carina Larsson.
Dottern Izabella Larsson som är 18 år har arbetat i restaurangen vid sidan av skolan. Nu jobbar hon på Saltsjöbadens spa-kafé och har fortfarande svårt att fatta att restaurangen är stängd.
– Jag skulle nog inte kunna jobba i den här restaurangen igen. Det är för mycket mamma och pappa här, säger hon.
"Det jag kommer sakna mest är kvällarna efter stängning, när personalen suttit och ätit och pratat i flera timmar. Det har alltid varit så bra stämning här."
Carina och Lasse Larssons dotter som arbetat i restaurangen
Elin Samuelsson