Annons

Nu ska barnen betala för lunch

Från nyår måste barnen till föräldralediga och arbetssökande betala för lunchen i förskolan. Det har en enig barn- och utbildningsnämnd beslutat.
Ystad • Publicerad 20 november 2008
15-timmarsbarnen i förskolan ska betala för lunchen. Arkivbild: Scanpix
15-timmarsbarnen i förskolan ska betala för lunchen. Arkivbild: ScanpixFoto: 

- Detta är en utökad service till föräldrarna som vi har en kostnad för och måste ta betalt för, säger Paula Nilsson (m) barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Barnen till föräldralediga och arbetssökande har rätt till 15 timmars förskola i veckan. Ursprungstanken är att de ska vara där fem dagar tre timmar åt gången.

Annons

Men många föräldrar vill hellre att barnen ska komma tre dagar i veckan och stanna fem timmar. Då stannar de även över lunchen och den vill kommunen nu ha kompensation för.

- På de förskolor där man erbjuder femtimmarsvarianten har man redan i dag tagit ut en avgift, säger Paula Nilsson. Beslutet är bara en reglering så att alla göra på samma sätt.

Kostnaden för lunchen blir 30 kronor och den betalas som en del av förskoleavgiften. Man får alltså inte avdrag för sjukdom eller annan frånvaro.

- Det blir administrativt för krångligt att hantera om föräldrarna ska betala för faktiska luncher, menar utbildnings- och kulturchef Sven-Åke Ståhl.

- Föräldrar måste se detta som ett erbjudande och en service, påpekar Paula Nilsson. Vill de inte betala för lunchen finns fortfarande möjligheten att ha barnen i förskolan tre timmar om dagen.

Paula Nilsson tycker möjligheten till förskola för barn till föräldralediga och arbetssökande har ett stort pedagogiskt värde.

- Jag tycker själv att lunchen på förskolan har en väl så stor poäng och är glad att Ystads kommun kan erbjuda föräldrarna femtimmarsalternativet.

För 15-timmarsvistelsen betalar föräldrarna en del av maxtaxan, som är inkomstreglerad. Vissa kommer med lunchkostnaden på 360 kronor i månaden få en högre kostnad än deltidsbarnen har.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons