Annons

Nu startar surfsäsongen

Hårda vindar lockade surfare till Kåseberga under måndagen. Regnrusk och snålblåst fick havet att koka och surfarna att jubla.
Ystad • Publicerad 5 augusti 2008
Hårda vindar från sydväst betyder bra surfing i Kåseberga, ett av få bra surfställen i landet. Bild: Albin Brönmark
Hårda vindar från sydväst betyder bra surfing i Kåseberga, ett av få bra surfställen i landet. Bild: Albin BrönmarkFoto: 
Peter Harms-Ringdahl får något lyrisk i blicken varje gång man säger surfing.
Peter Harms-Ringdahl får något lyrisk i blicken varje gång man säger surfing.Foto: 

Det är långt från bilderna på tropiska stränder men för de svenska surfarna blir det inte mycket bättre än så här.

- Det är perfekt surfväder idag. Så här hårda sydvästvindar blåser det oftast bara på vintern men då är det kallt, säger Peter Harms-Ringdahl från Stockholm.

Annons

Under sommaren bor han i Österlen och passar på att surfa när han kan.

Och det är han inte ensam om.

Ute bland vågorna skymtar ett antal brädsurfare som njuter av de starka men varma vindarna.

- Vi är väl ett tiotal i dag. Det kommer folk från överallt. Många är från Ystad och Malmö men det finns en hel del surfturister också, säger Peter Harms-Ringdahl. Kåseberga är ett av få bra surfställen i Sverige och när det blåser från rätt håll kan vågorna bli höga.

Det riktigt kokar på vattenytan. En surfare tumlar på toppen av en våg för att i nästa sekund störta ner i skummet. Det ser våldsamt ut.

Peter Harms-Ringdahl får något lyriskt i blicken.

- När man surfar blir havet som en hal yta som man glider på. Man känner de väldiga naturkrafterna i vattnets rörelser. Det är det som är så speciellt med surfning.

Peter Al Fakir
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons