Annons

Ny bäck ska gynna både djurlivet och golfarna

En helt ny bäck tar form på Ystad golfklubbs golfbana.
– Den vindlande bäcken ska uppehålla vattnet och förhindra att näringsämnen rinner rakt ut i Nybroån, berättar banchefen Mattias Bengtsson.
Nybrostrand • Publicerad 5 mars 2020 • Uppdaterad 6 mars 2020
Banchefen Mattias Bengtsson är väldigt glad över att en ny bäck tar form på golfbanan.
Banchefen Mattias Bengtsson är väldigt glad över att en ny bäck tar form på golfbanan.Foto: Sprisse Nilsson

Den gröna och relativt släta golfbanan är numera uppgrävd och en slingrande bäck håller som bäst på att ta form. Bäcken ska ersätta den kulvert som i många år transporterat dränerings- och dagvatten från Nybrostrand till Nybroån.

– Det känns väldigt bra att kulverten ersätts med en bäck, säger Mattias Bengtsson.

Annons

Han, som har gjort sig känd som en miljömedveten banchef och uppmärksammats för satsningen på betande får, bökande grisar, pollinerande bin, har länge önskat att få bort kulverten.

– Snabbrinnande vatten, som det i kulverten, för med sig näringsämnen rakt ut i havet. Med den vindlande lilla bäcken vill vi fördröja vattnet och få så mycket av näringsämnena som möjligt att tas upp av växterna på golfbanan, säger han.

Vattenexperten John Fidler påpekar att det man nu ser bara är bäckens grundutförande. Han hoppas kunna plantera växter på slänterna så att bäcken blir så naturlig som möjligt.
Vattenexperten John Fidler påpekar att det man nu ser bara är bäckens grundutförande. Han hoppas kunna plantera växter på slänterna så att bäcken blir så naturlig som möjligt.Foto: Sprisse Nilsson

I åtgärderna ingår även att ge den nya bäcken möjlighet att svämma över och bilda ett litet kärr. Även Nybroån kan översvämma in i samma kärr.

Golfbana

Mattias Bengtsson har tagit hjälp av Ystads kommunekolog Andrea Nowag och vattenexperten John Fidler på Naturcentrum i arbetet med att skapa bäcken.

– Det här känns väldigt roligt. På Naturcentrum är vi vana vid att arbeta med olika miljöåtgärder i syfte att minska näringstransporter och behålla näringen i landskapet. Ofta har de åtgärderna gjorts i åkerlandskap. Men här är det på en golfbana där bäcken skapar andra mervärden, säger John Fidler.

Den ringlande bäcken blir ett ytterligare ett hinder för golfspelarna.

– Hittills har jag bara fått positiva kommentarer. Alla jag pratat med välkomnar satsningen, säger Mattias Bengtsson.

John Fidler utesluter inte att fisklivet gynnas av den nya bäcken.

– Den är ju sammankopplad med Nybroån och det finns möjlighet för fisk att vandra mellan ån, bäcken och våtmarkerna. Man ska veta att det vi nu ser bara är ett grundutförande, själva stommen för den nya miljön. Vi vill skapa bra förutsättningar för växter och djur och hoppas få resurserna att räcka till att plantera växter och tillföra lite olika naturliga material för att skynda på den processen, säger han.

Fler idéer

Mattias Bengtsson har fler idéer till miljösatsningar på golfbanan.

Annons

– I dagarna har vi satt upp 50 starholkar som ska gynna stararna och minska antalet kråkfåglar som annars riskerar att böka på golfbanan. Jag har ett stort stöd av klubbens styrelse och är glad över att i stort sett allting vi gjort på banan inte kostat föreningen något. Får, grisar och bin har vi gratis.

Den nya bäcken, som beräknas kosta 305 000 kronor finansieras till hälften av kommunen och till hälften av länsstyrelsen genom ett så kallat LOVA-bidrag.

– Detta är mitt första vattenprojekt och jag är övertygad om att det kommer att bli väldigt bra, säger Andrea Nowag.

Tidigare rann vattnet i en dold kulvert. Nu är merparten av vattendraget en öppen bäck som ska gynna djur- och växtliv, men även skapa mervärde för golfarna.
Tidigare rann vattnet i en dold kulvert. Nu är merparten av vattendraget en öppen bäck som ska gynna djur- och växtliv, men även skapa mervärde för golfarna.Foto: Sprisse Nilsson

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons