Annons

Ny förskola med lärande lek på schemat

Går det att känna igen siffran tre med händerna? Ja visst, på Ystads montessoriförskola är det rena rama barnleken.
Ystad • Publicerad 15 november 2006
Elsie Boman bygger med lekklossarna som kallas för rosa tornet. Samtidigt tränar hon upp en känsla för storlekar genom musklerna. Åse Mohlin, en av de två föreståndarna på Ystads montessoriförskola, stöttar henne i arbetet. Bild: Thorsten Persson
Elsie Boman bygger med lekklossarna som kallas för rosa tornet. Samtidigt tränar hon upp en känsla för storlekar genom musklerna. Åse Mohlin, en av de två föreståndarna på Ystads montessoriförskola, stöttar henne i arbetet. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

– Mormor! tjoar ett lyckligt barn, springer fram och slänger sig runt halsen på en kvinna som just kommit innanför dörren.

Visst är det mormor som har kommit på besök när Ystads montessoriförskola har öppet hus. Ingömd på baksidan av ett helt vanligt flervåningshus på Malmövägen i Ystad finns den sprudlande verksamheten där lek och stimulerande inlärning står i centrum.

Annons

Föreståndare är Åse Mohlin och Susanne Svensson. De träffades på Susanne Svenssons gamla jobb, en montessoriförskola i Skurup där Åse hade sina barn inskolade. Relationen utvecklades, intresset för montessori hade de gemensamt och i dag är de kollegor.

Båda talar varmt om montessoripedagogiken:

– Det jag tycker bäst om med den är tankesättet om följa barnet i utvecklingen, att se till varje individ, säger Susanne Svensson.

I dagsläget är elva barn inskrivna på förskolan men föreståndarna räknar med att de klarar upp till 17 barn.

Vid ett bord i modell mindre sitter Sara Andersson och vaggar sin nyfödda baby. Sedan två månader tillbaka är hennes son Oliver storebror och redo för att börja i förskolan.

– Vi provade ett vanligt dagis när vi bodde i Malmö, berättar Sara Andersson.

– Men jag tror att detta passar Oliver bättre, han tycker om att pyssla, det verkar vara mer sådant här.

Oliver varken håller med eller säger emot sin mamma, han är alltför upptagen med en av förskolans färgglada leksaker.

Att det är en förskola med montessoripedagogik märks inte minst just på leksakerna. På de nära 150 kvadratmeterna ryms flera olika öar med pysselverksamhet. Och inom montessori finns det en baktanke med leksakerna.

– Det här är ett cylinderblock, säger Åse Mohlin och visar en avlång träbit med cylinderformade bitar nedstuckna i.

Annons

Genom att plocka i och ur träbitarna lär sig barnen att känna och förstå sammanhang mellan de olika delarna.

I en bokhylla ligger en annan träkonstruktion som tränar upp både öga och intellekt. I avskilda fack markerade med nummer ligger trästickor, en i facket med ettan på, två i det med tvåan och så vidare.

– Här lär barnen sig att relatera till siffrorna inte bara som siffra utan också genom att känna sig fram och hålla i stickorna, säger Åse Molin.

Malin Perlheden

0411-557800

malin.perlheden@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons