Annons

Ny gång- och cykelväg dras intill väg 9

Det har diskuterats om den nya gång- och cykelvägen i Svarte ska gå intill riksväg 9 eller längs vattnet för att komma förbi den trånga passagen vid Disas ting. Nu ser det ut som dragningen längs vägen avgår med segern.
Ystad • Publicerad 26 november 2008
Den nya gång- och cykelvägen kommer att gå intill riksväg 9 vid Disas ting. illustration: WSP Samhällsbyggnad
Den nya gång- och cykelvägen kommer att gå intill riksväg 9 vid Disas ting. illustration: WSP SamhällsbyggnadFoto: 

- Vi har föreslagit den sträckningen tidigare och nu har vi fått klartecken på att det också är möjligt. Det finns inget som hindrar att den byggs där, säger Oskar Nilsson, projektledare på Vägverket.

I dagarna kom svar från den arkeologiska undersökningen som Riksantikvarieämbetet gjort av området. Länsstyrelsen skriver i ett yttrande att den visar att det inte krävs några fortsatta arkeologiska undersökningar om cykelvägen förläggs uppe vid väg 9. Det området har redan undersökts på 1980-talet i samband med att en vattenledning anlades.

Annons

Vägen vid stenformationen Disas ting är i dag 6,6 meter bred och med gång- och cykelvägen blir den 7,25 meter. När två större fordon möts ska en del av cykelvägen kunna användas.

- Vi breddar inte vägen lika mycket som det var tänkt från början. Nu går vi inte in på någons fastighetsgräns utan håller oss utanför, säger Oskar Nilsson. Han berättar att några fastighetsägare som blir utsatta för högre bullervärden får isolerfönster och en liten skyddsmur.

Planen ska nu prövas av Vägverket och fastighetsägare har då möjlighet att yttra sig. Enligt Oskar Nilsson har Vägverket upptäckt att dispensen de fått för strandskydd och alleér i området gått ut, men tror inte att det blir problem med att få en ny.

- Jag tror fortfarande att vi kan börja bygget under senvåren 2009. Den planen håller hyggligt än så länge.

Carina Johansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons