Annons

Ny jakt på mordbrännare

Natten till måndagen var hektisk för räddningstjänsten i Ystad med fyra anlagda bränder. Fortfarande går det minst en mordbrännare lös.
Ystad • Publicerad 10 november 2008
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick PerssonFoto: 
Fyra bränder skakade återigen Ystad under natten till måndagen. Bilder: Patrick Persson
Fyra bränder skakade återigen Ystad under natten till måndagen. Bilder: Patrick PerssonFoto: 

Återigen vaknar Ystadsborna till morgonnyheter med rapporter om anlagda bränder.

Den här gången förefaller det mer vara en slump att bränderna upptäcktes snabbt och att skadorna ändå kunde begränsas.

Annons

- Den tekniska undersökningen visar att alla bränderna var anlagda. Det finns inget som har kunnat självantända, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford.

Polisen tror också att det är samma gärningsman som ligger bakom bränderna. Men det finns ingen misstänkt som gripits eller är förhörd, enligt Ewa-Gun Westford.

Ett vittne uppger sig har sett den så kallade gryningspyromanen i samband med en av bränderna.

Men det räcker inte, enligt Ewa-Gun Westford. Det krävs enligt henne någonting mer än att en person har synts på stan för att denne ska gripas.

- Vi måste jobba professionellt, säger hon och påpekar att gripandet av gryningspyromanen efter bränderna i Ystad för nu snart en månad sedan inte ledde någon vart.

Polisens arbete med att binda en gärningsman till bränderna har också försvårats av att det florerar bilder på den tidigare misstänkte nu 45-årige mannen.

Folk kan bland ihop bilder som de kanske har sett på nätet med sina egna minnesbilder, enligt Westford.

Nu jobbar polisen på bred front. Man har hört nattarbetare som kan ha gjort värdefulla iakttagelser. Även film i övervakningskameror går polisen igenom. Det är ett tidsödande arbete, enligt Westford.

Ska polisen kunna sätta fast en mordbrännare krävs det nästan att denne tas på bar gärning.

- Oftast brinner bevisen upp, säger Westford.

Annons

Så är det också med bränderna natten till måndagen. Polisen tekniker har inte kunnat säkra några bevis.

Strax före klockan tre natten till måndagen kom det första larmet. Det var en brand i ett uterum i kommunens dagscentral på Aulingatan. Brandskadorna kunde begränsas till uterummet som förstördes helt.

Sedan följde bränderna slag i slag:

Brand i ett sopkärl på Lilla Västergatan.

Anlagd brand i ett sopkärl på restaurang Norra Promenaden.

Brand i ett trapphus på Trädgårdsgatan där de boende på grund av rökutvecklingen blev evakuerade med stegar via ett gavelfönster.

Naturligtvis kan det röra sig om flera gärningsmän som ligger bakom de många mordbränderna under de senaste åren i Sydöstra Skåne.

- Vi arbetar öppet. Det kan vara så. Men hittills har det jobbet inte gett något resultat. säger Ewa-Gun Westford.

Forskarna vet inte mycket om så kallade copycats, personer som medvetet kopierar andra personers brott.

- Det finns väldigt lite forskning kring hur vanliga de är eller vad som driver dem, säger Marianne Kristiansson, chef för Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning.<br /><small><a href="http://maps.google.se/maps/ms?ie=UTF8&hl=sv&msa=0&ll=55.429391,13.816767&spn=1.123665,3.570557&msid=107364314744116012073.00045b50f659de80acf1b&source=embed">Visa större karta</a></small> <br />

Frida Eriksson, Cecilia Billgren, Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons