Annons

Ny kortfilm spelas in på Ystads studio

En uppskjuten Europaturné öppnade för ett filmprojekt och just nu tar Johannes Stjärne Nilssons nya kortfilm Man utan riktning form på Ystads studios.
Ystad • Publicerad 10 juni 2014
Johannes Stjärne Nilsson, Nina Jemth och Pelle Öhlund gillar att jobba ihop.
Johannes Stjärne Nilsson, Nina Jemth och Pelle Öhlund gillar att jobba ihop.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Johannes Stjärne Nilsson ger Pelle Öhlund instruktioner.
Johannes Stjärne Nilsson ger Pelle Öhlund instruktioner.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Just nu spelar Johannes Stjärne Nilsson in en ny kortfilm Man utan riktning på Ystads studios.
Just nu spelar Johannes Stjärne Nilsson in en ny kortfilm Man utan riktning på Ystads studios.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Ute strålar solen och värmen får luften att darra. Men inne på Ystads studios är det mörkt, svalt – och tyst.

Bland kulisserna till det som ska se ut som ett hotellrum står Pelle Öhlund. Ljus flimrar i hans ansikte och Johannes Stjärne Nilsson uppmanar honom att blunda.

Annons

– Bit ihop käkarna, inst-ruerar han.

Första dagen

Det är första dagen på filminspelningen av kortfilmen Man utan riktning, som bygger på en föreställning som Moomsteatern spelat under hösten och som i sin tur utgår från Dantes Den gudomliga komedin.

– Såväl vår föreställning som filmen handlar, precis som Dantes bok, om en man som hamnar i en djup kris och måste ner till botten innan han kan ta sig upp igen, säger Anna Gustavsson som är producent på Moomsteatern, vars sju skådespelare även medverkar i filmen.

– Detta är första gången Moomsteatern spelar in film, säger Anna Gustavsson.

Filmprojektet blev av eftersom Moomsteaterns planerade Europaturné skjutits upp.

Johannes Stjärne Nilsson har skrivit filmmanus och regisserar tillsammans med Pelle Öhlund och Nina Jemth. De tre har samarbetat tidigare.

– Vi har ett gemensamt formspråk och hittills har samarbetet funkat bra, säger Johannes Stjärne Nilsson.

– Vi gillar varandras idéer, säger Pelle Öhlund.

Ödemarken

Annons

I Man utan riktning får en man problem med bilen mitt ute i ödemarken och får ta in på hotell. Där är allt lite skevt och konstigt. På hotellet träffar han en vägledare och de två ger sig ut på en nedåtgående vandring. Rent fysiskt sker förflyttningen med hiss, men fallet är också mentalt.

Den omkring 20 minuter långa filmen kommer att visas på svensk tv.

– Men jag siktar också på en internationell publik och på att visa den på filmfestivaler utomlands, säger Johannes Stjärne Nilsson.

Han ville gärna spela in i Ystad.

– Studion här ger stora möjligheter, men det faktum att vi stöttas av filmfonden spelar också roll, både ekonomiskt och moraliskt, säger han.

INTERNAL INTERNAL
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons