Annons

"Ny organisation ett hot mot kulturen i Ystad"

Kulturnämndens ordförande funderar om han ska hoppa av sitt uppdrag. Förslaget att slå ihop kulturen och skolan till en gemensam, kommunal förvaltning oroar honom.
Ystad • Publicerad 13 juni 2006

Idag väntas kommunstyrelsens arbetsutskott ta ett första beslut om förslaget att organisera om hela kommunen.

I den nya organisationen ska det fortfarande finnas kvar en politisk nämnd för kultur-, fritids- och turismfrågor.

Annons

Men på tjänstemannanivå slås kulturen ihop med barn- och utbildningsfrågorna. Den nya, stora förvaltningen ska kallas Kultur och utbildning.

Men utbildningsområdet är väldigt mycket större än kulturen. Kulturfolket kommer att utgöra knappt åtta procent av förvaltningens anställda.

Kulturen får inte heller någon egen förvaltningschef.

För ett par veckor sedan hade socialdemokraten Benny Persson ett debattinlägg i YA om förslaget med rubriken "Ett hot mot kulturen".

- Jag har fått stöd för mina tankar när jag möter folk på stan. Men därifrån till att kunna påverka är det långt, säger han idag.

- Det finns en stor frustration hos personalen på kulturförvaltningen, säger Benny Persson också.Men några större protester därifrån har väl inte hörts i debatten?

- Nej, men de ska leva vidare också under den nya organisationen. Det behöver inte jag göra som politiker, om jag inte vill.

Ställer du upp som kulturnämndsordförande igen efter valet om förslaget går igenom?

- Jag funderar på den frågan mycket, fram och tillbaka. Det hela känns väldigt märkligt, helt klart. Men jag får ta ställning till det, om och när jag får frågan.

Benny Persson tror fortfarande på att förslaget kanändras.

Annons

- Det tycks finnas en politisk majoritet för att lägga ner kulturförvaltningen. Men jag hoppas på kommunfullmäktige i augusti. Det blir väl där som den stora debatten kommer att ske. Personligen känner jag att vi inte diskuterat färdigt i partiet, säger Benny Persson. Han tror att målet på sikt trots allt är att spara pengar, även om det inte sägs vara syftet.

- Jag är rädd för, till exempel, att mediainköpen till biblioteken börjar ske efter skolans behov, på bekostnad av vuxenlitteraturen, säger han.

Benny Persson vänder sig också mot en av grundtankarna i omorganisationen - att förvaltningscheferna blir direkt underställda kommundirektören, i syfte att skapa en slagkraftig, effektiv ledningsgrupp under kommunstyrelsen och där alla drar åt samma håll.

- Vad händer om vi i kulturnämnden säger en sak och förvaltningschefen säger att han fått andra direktiv från kommundirektören? Jag har försökt att diskutera detta, fast ingen verkar förstå problemet... Men vad händer med den demokratiska, politiska processen med en sådan centralstyrning?

Carina Blomcrantz

0411-55 78 06

carina.blomcrantz@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons