Annons

Ny Piper tar över

Anna Piper är ny vd för Högestad & Christinehof. Hon efterträder sin bror, som i sin tur efterträdde deras far Carl Piper, och förvaltar därmed Skånes största privata egendom på 13 000 hektar.
– Det är utan tvekan en stor utmaning och jag har stor respekt för uppdraget och det ansvar som följer med.
Ystad • Publicerad 1 juni 2014
Ny i vd-stolen. ”Jag har alltid vetat att jag kommer ha ett ansvar för vad som händer på Högestad i framtiden, i egenskap av ägarfamilj, men exakt hur min roll skulle komma att se ut har jag inte vetat”, säger Anna Piper.
Ny i vd-stolen. ”Jag har alltid vetat att jag kommer ha ett ansvar för vad som händer på Högestad i framtiden, i egenskap av ägarfamilj, men exakt hur min roll skulle komma att se ut har jag inte vetat”, säger Anna Piper.Foto: Foto: Bass Nilsson

Anna Piper, 40, tar över efter att hennes bror Fredric Piper, 37, nyligen slutat som vd efter knappt sex år vid rodret för förvaltningsbolaget.

YA har pratat med Fredric Piper och han vill inte kommentera sitt avhopp närmare, mer än att säga att beslutet har tagits av personliga skäl och att han vill ägna mer tid åt familjen.

Annons

– När Fredric meddelade att han ville avgå som vd så hade vi naturligtvis en diskussion i styrelsen om hur vi skulle gå vidare. Jag var lite uppvärmd i vd-rollen eftersom jag hade varit tillförordnad vd under februari och mars då Fredric var tjänstledig, så jag hade en idé om vad rollen innebär, säger Anna Piper.

Mycket att överväga

Med erfarenheten som tillförordnad vd i ryggen ville Anna Piper tacka ja till att sitta kvar, men berättar också att det fanns mycket att överväga.

– Privat är det så att jag har fyra barn och det yngsta är bara ett år. Så det var inte min plan att jag skulle gå in i företaget i den här omfattningen redan nu under våren, men ibland får man ju bara anpassa sig efter omständigheterna. Jag har stöd av min man, och styrelsen vet att jag inte har möjlighet att jobba 60-timmarsveckor just nu.

Var det svårt för dig att säga nej när familjen bad dig att ta över?

– Jag upplever inte att det var på det viset, men visst, vi ser oss som ett familjeföretag. Det är ju Calle, Fredric och jag som tillsammans drivit det under flera år.

”Likvärdiga parter”

Anna Piper konstaterar att det gamla fideikommisset Högestad & Christinehof (red: egendom som till följd av förordnande för alltid ska stanna inom viss släkt) ombildades 1999 till ett fideikommissaktiebolag och att det ska ses som en del av avtrappningen från den feodala kvarlevan att den äldsta sonen ärver marken.

– Visserligen är Calle så länge han lever den sista fideikommissarien, men vi tre ser oss som tre likvärdiga parter. Vi känner att det här företaget ska drivas av fri vilja, av den som är engagerad, och det ska inte styras av märkliga historiska arv. Kön eller ålder ska alltså inte avgöra. Och jag känner ett sådant ansvar för Högestad & Christinehof, så bara därför hade det varit svårt att säga nej.

Ert förvaltningsbolag sysslar med jordbruk, skogsbruk, besöksnäring, vård av kulturmiljö, viltvård och förvaltar ett fastighets- bestånd. Något du vurmar för särskilt?

Annons

– Jag vill inte prioritera någon enskild verksamhet. Det viktiga för mig är att se det som en helhet. Viltvård och skogsbruk påverkar till exempel varandra, allt hänger ihop, så jag ser hellre på våra verksamheter i ett landskapsperspektiv.

Hur ser dina visioner för Högestad & Christinehof ut?

– Jag har suttit som ordinarie vd i tre veckor och beslutet att bli vd fick jag ta ganska plötsligt. Hur olika lösningar för ett mer miljö- vänligt jordbruk kan se ut, hur vi ska hantera vildsvinsproblematiken, hur vi ska hantera energifrågan och den framtida driften – allt sådant är det för tidigt för mig att ha klara idéer om. Jag måste nu ha fokus på att känna in hur vi vill jobba, så framåt hösten kanske jag har tydligare syn på detta.

Maria Sällberg
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons