Annons

Ny plan för idrottsplats?

Överklagandet av idrottsplatsen vid den gamla skjutbanan i Sandskogen blockerar utvecklingen av regementsområdet. Det anser kommunalråd Thomas Lantz (m) som tillsammans med de borgerliga partierna i kommunstyrelsens arbetsutskott vill kalla tillbaka detaljplanen för området.
Ystad • Publicerad 14 februari 2002

Planen, som antagits av kommunfullmäktige, är i dag överklagad till länsstyrelsen, där den väntar på behandling. Men eftersom överklagandeprocessen riskerar att ta flera år vill Lantz dra tillbaka den och upphäva den. - Med det överklagande som ligger nu förhindrar man det fortsatta utvecklingsarbetet av regementet på ett sätt som vi inte kan acceptera. Det är förödande för hela stadsdelen, säger han. Planen omfattar regements-området samt delar av Sandskogen. På den senare platsen är det enligt planen möjligt att uppföra en ny idrottsplats. Placeringen har varit omstridd från början och planen överklagades därför snabbt till länsstyrelsen. Samtidigt har fastighetsbolaget Vasallen en potentiell hyresgäst som vill driva livsmedelshall på regementsområdet. Men intressenten kan inte få besked om huruvida hallen kan byggas, eftersom planen ligger överklagad hos länsstyrelsen. Kommunen har försökt få länsstyrelsen att pröva planen i två steg, men eftersom planen är överklagad på formella grunder så går inte det. Överklagandet riskerar att vandra hela vägen upp till regeringen, vilket innebär att det kan ta år innan ett avgörande är klart. - Det är en situation som är helt oacceptabel för regementsområdet, säger Thomas Lantz. Enligt honom handlar det inte bara om matbutiken utan om hela områdets utveckling. Tanken är därför att dela upp den återkallade planen i två delar. Eftersom ingen hittills klagat på regementsområdets utveckling, utan bara på idrottsplatsen i Sandskogen, skulle en plan över enbart regementet snabbt kunna vinna laga kraft. Stadsarkitekt Inga Hallén räknar med att det skulle ta ett halvår att ta fram två nya planer till Ystads kommunfullmäktige. Vad betyder då detta för planerna på en idrottsplats i Sandskogen? Thomas Lantz vill inte sia om det. Inga Hallén arbetar i nuläget utifrån att två detaljplaner ska tas fram. Hon tror inte att det behöver betyda så mycket för idrottsplatsen att planen dras tillbaka. Hon menar att ärendet inte automatiskt behöver ta längre tid. Men det tror Kent Mårtensson (s), oppositionsråd. - Man får fundera vilka konsekvenserna är i övrigt, för idrottsplatsen och så. Det blir ju en längre prövningstid som jag ser det. Man tar ett steg tillbaka igen. Därför vill jag gärna diskutera det i gruppen innan jag säger hur vi ska ta ställning till det, säger han. När Lantz lade fram sitt förslag i kommunstyrelsens arbetsutskott i onsdags valde socialdemokraterna att inte ta ställning eftersom ärendet kom så plötsligt på bordet. Då avstod även de borgerliga från beslut, och frågan kommer upp nästa gång när kommunstyrelsen har möte.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons