Annons

Nya filmutbildningar på gång

Ystad kan få två nya filmutbildningar på högskolenivå år 2008. Den ena är inriktad på filmproduktion och den andra på filmmusik.
Ystad • Publicerad 22 november 2006
Ystad kan få två filmrelaterade högskoleutbildningar. Bild: Fredrik Sandberg
Ystad kan få två filmrelaterade högskoleutbildningar. Bild: Fredrik SandbergFoto: 

Utbildningarna ska drivas av Lunds universitet och Malmö musikhögskola och båda ska vara så kallade masterutbildningar. Det betyder att man måste ha en kandidatexamen om 120 poäng för att kunna komma in.

Några beslut är inte tagna ännu, men för Ystad skulle det vara en fjäder i hatten om man kan få högskoleutbildningar till kommunen. Det är något politikerna länge kämpat för.

Annons

– Det ligger väldigt långt fram i alla instanser och alla är väldigt positiva, säger Göran Ljungkrantz, verkställande tjänsteman i Sparbanken Syds stiftelse. Initiativet till de nya utbildningarna kommer från Sparbanken Syd.

– Vi vill helt enkelt få hit en kvalificerad utbildning till vår region. Vi vill vara navet i tillväxtmotorn i vårt område, säger Göran Ljungkrantz.

Att välja film som bas för utbildningarna var enligt Göran Ljungkrantz naturligt.

– Vi har ju sett Wallandereffekten, vad den har gett, säger han.

Utbildningarna kommer att vara tvååriga. Till filmproduktionsutbildningen kommer ett tjugotal studenter tas in varje år, och till filmmusikutbildningen en handfull.

– Våra utbildningar är väldigt individuella, så det är inga stora klasser det handlar om utan en mindre grupp, säger Staffan Storm på Malmö musikhögskola.

När det gäller filmmusikutbildningen så är det främst praktiken som kommer att förläggas till Ystad, och resten till Malmö.

I Ystad är det på regementsområdet, nära Ystad studios, som utbildningarna lokaliseras.

Utbildningarna kommer att drivas i projektform till 2010. Därefter tas det beslut om en eventuell fortsättning.

Ystads kommun, Region Skåne och Film i Skåne ingår också i projektet.

Annons

Sparbanken Syds stiftelse kommer att finansiera en stor del av satsningen i början.

Hur mycket pengar det handlar om vill Göran Ljungkrantz inte avslöja, mer än att det handlar om miljoner kronor. Han hoppas att utbildningarna ska kunna komma igång redan hösten 2007.

För kommunen kan det bli aktuellt att ställa upp med lokaler, medan Lunds universitet och Malmö musikhögskola kommer att bidra med lärartjänster, enligt Ljungkrantz.

Anna Maria Erling

0411-55 78 46

anna.maria.erling@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons