Annons

Nya flispannorna klarar inte riktvärdena för utsläpp

Fjärrvärmeverket släpper ut för mycket stoff och kvävedioxider. Det har fått länsstyrelsen att ryta till.
Ystad • Publicerad 13 november 2008

De nya pannorna i fjärrvärmeverket eldas visserligen med biobränslet flis, men de klarar inte riktvärdena för utsläpp av föroreningar.

– Pannorna är nya och vi har arbetat med att trimma in dem, förklarar fjärrvärmechef Göran Andersson. Under hela hösten har vi haft en dialog med länsstyrelsen om utsläppen och även ansökt om slutliga villkor på en nivå som vi kan hålla. De prövas nu av länsstyrelsen.

Annons

Trots detta erinrar länsstyrelsen om att Ystad Energi måste vidta åtgärder för att uppfylla de riktvärden som länsstyrelsen tillfälligt satt upp. Länsstyrelsen kräver också att Ystad Energi ska arbeta för att skapa en säkerhetsmarginal till gränsvärdena.

Beslutet kommer sedan länsstyrelsen tittat på Ystad Energis miljörapport för 2007. I den konstateras att tre av fjärrvärmeverkets pannor frekvent överskridit utsläppsriktvärdena.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons