Annons

Nya idrottsutbildningar ska locka unga till gymnasiet

Ystad • Publicerad 15 november 2006

Ystad får fyra nya gymnasieprogram till hösten. Gymnasieförbundet satsar framförallt på idrott för att få eleverna att stanna kvar i regionen.

När runt 1000 niondeklassare ska välja till gymnasiet i början på nästa år specialdesignar Sydskånska gymnasieförbundet fyra nya inriktningar för att eleverna ska stanna kvar i medlemskommunerna Ystad, Skurup, Tomelilla och Sjöbo.

Annons

– Vi har uppfattat att det finns ett mycket stort intresse för idrott, säger Thomas Winqvist, rektor vid Österportskolan.

Klart är att fotboll och handboll blir två stora inriktningar i de nya, sportiga, gymnasieprogrammen. Inte minst det faktum att Ystad numera har två handbollslag i elitserien har bidragit till det ökade intresset. Gymnasieförbundet vill koncentrera idrotten till två program och startat därför ett naturvetenskapligt program med inriktning idrott och ett samhällsvetenskapligt program med idrottsinriktning.

– Tanken är att vi ska samla handbolls- och fotbollselever där, säger Thomas Winqvist.

Nästan en fjärdedel av elevernas lektionstid kommer att ägnas åt idrott: 600 av 2 500 poäng. Det är en rejält utökad satsning på idrott. På dagens handbolls- och fotbollsgymnasium har eleverna 300 timmar idrott.

Tanken är att även andra idrotter ska kunna ingå, men än är inget färdigförhandlat.

Gymnasieförbundschef Annika Becker säger att flera idrottsklubbar redan visat intresse.

– Det finns duktiga gymnaster och en tennisklubb, men vi har inte haft några förhandlingar med dem än, säger hon. Om en elev har ett specialintresse som exempelvis boxning hoppas man kunna göra individuella lösningar med hjälp av lokala klubbar och föreningar.

Idrottsutbildningarna får ledarskapsprofil.

– Man kan bli annat än Zlatan. Eleverna kan exempelvis bli duktiga idrottsledare, säger gymnasieförbundschef Annika Becker.

De elever som i dag läser fotboll och handboll på barn- och fritid, omvårdnadsprogrammet, bygg- och handelsprogrammet kommer även fortsättningsvis att ha möjlighet att läsa det.

Annons

En annan nyhet i höst är samhällsprogrammet med kriminalteknik. Tidigare har CSI bara funnits för dem som läst naturvetenskap. I det nya programmet kommer juridik och retorik att ingå som delar. Eleverna får också prova på att arbeta praktiskt inom exempelvis socialvård och kriminalvård och lär sig nya tekniker när det gäller att göra presentationer digitalt.

Till hösten startar också ett samhällsprogram med social inriktning. Eleverna läser beteendevetenskap och frågor som ledarskap, relationer och kommunikationer. Hur många platser det kommer att finnas på de nya utbildningarna är inte fastställt.

– När sökbilden är klar gör vi organisationen efter elevernas sökbild, säger Thomas Winqvist.

Samtliga program är studieförberedande och berättigar till fortsatta högskolestudier. De nya utbildningarna ska finansieras inom befintlig budgetram.

Anna-Karin Johansson

0411 – 55 78 36

anna-karin.johansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons