Nykomlingar behållningen på ejderns egen dag i Kåseberga

25 000 ejdrar hade passerat bara under lördagen. Men allra fräckast var årtan, ägretthägern och havssulan som dök upp lagom till söndagen.
Kåseberga • Publicerad 8 april 2018
Eva Lindberg från Naturskyddsföreningens rikskansli framför de stora tv-skärmarna som visade ejdrar och andra fåglar i närbild, samtidigt som de flög förbi längs kusten.
Eva Lindberg från Naturskyddsföreningens rikskansli framför de stora tv-skärmarna som visade ejdrar och andra fåglar i närbild, samtidigt som de flög förbi längs kusten.Foto: Mark Hanlon

– Ägretthägern är en ny art, en helt vit häger, som tidigare var en raritet, säger Sindre Magnusson som är ordförande i Naturskyddsföreningen i Ystad och en av dem som ligger bakom ejders dag vid hamnen i Kåseberga.

Sindre Magnusson, ordförande i Naturskyddsföreningen Ystad, är nöjd med besökarantalet på runt tusen personer på ejderns dag.
Sindre Magnusson, ordförande i Naturskyddsföreningen Ystad, är nöjd med besökarantalet på runt tusen personer på ejderns dag.Foto: Mark Hanlon

Redan under söndagen hade ejdersträcken börjat avta i mängd. Men å andra sidan fick entusiasterna se flera olika arter som började dyka upp. Som havssulan, som häckar på Island och i Nordnorge. Några sädesärlor och kentska tärnor visade sig också.

Lördagens besökare fick å andra sidan se massvis av ejdrar - cirka 25 000 räknades det till.

Redan vid sextiden lördagsmorgonen gav sig de första fågelräknarna ut längs stranden för att sätta upp sina kikare och kameror. Under helgen visades livebilder på fågelsträcken på stora tv-skärmar inne på Kåseberga fisk. Från den inglasade uteserveringen kunde besökare se sträcken både med egna ögon och på skärmarna.

– Vi kom för att se fåglarna men det första vi gjorde var att äta upp matsäcken, skrattar Eva Werner som har tagit plats på en solig bänk på första ejderparkett tillsammans med Robert Werner och deras två hundar.

De har åkt från Södra Sandby för att se på fågelsträcken som drar förbi i nordöstlig riktning.

Eva och Robert Werner njöt av både vårsol och ejdersträck under ejderns dag i Kåseberga hamn.
Eva och Robert Werner njöt av både vårsol och ejdersträck under ejderns dag i Kåseberga hamn.Foto: Mark Hanlon

Framåt söndagseftermiddagen passerar fåglarna Blekinge och når Kalmarsund under måndagen. Det här vet Per- Arne Pelldén från Lerum med säkerhet, för han har ofta stått på Öland och sett dem dra förbi där. Men att han valde att fånga fåglarna i kikaren redan i Kåseberga i år ångrar han inte.

– Så här bra ejdersträck hade vi knappt vågat hoppas på. Det är bra tack vare den sega vintern. Det är alltid värt att komma hit, säger han.

Vad är tjusningen med ejdersträcken?

– Det är det oväntade. Spänningen. Rätt vad det är kan det komma något sällsynt, säger Per- Arne Pelldén, som har fågelskådat i 60 år.

Per- Arne Pelldén hade rest från Lerum för att få se ejdrarna på sin väg in i Östersjön.
Per- Arne Pelldén hade rest från Lerum för att få se ejdrarna på sin väg in i Östersjön.Foto: Mark Hanlon

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.