Annons

Nytt förslag för placering av biogasanläggning

Snårestad biogas har arbetat fram en ny karta om var deras planerade biogasanläggning ska ligga. I ett försök att nå upp till länsstyrelsens krav flyttar man nu anläggningen 500 meter från närmaste bostad.
Ystad • Publicerad 2 juni 2006

I sitt nya kompletterande förslag till länsstyrelsen radar Snårestad biogas upp vilka förändringar de gjort för att få tillståndet att starta sin verksamhet.

Man har fått arrendera ytterligare mark av markägaren Ruuthsbo gods för att kunna placera den del av anläggningen som kan sprida lukt mer än 500 meter från närmaste byggnad.

Annons

Lars Andersson, vd för Snårestad biogas, säger att man ännu inte kalkylerat på hur mycket ytterligare det kostar att arrendera den extra marken.

– Vi har inte räknat på det exakt. Först och främst måste vi få tillståndet, säger han. – Förhoppningsvis får vi besked innan semestern. Om vi inte sätter spaden i jorden innan årsskiftet brinner de statliga bidragen inne.

Staten bidrar med 3,5 miljoner kronor under förutsättning att Snårestad biogasanläggning snart börjar byggas. Brinner bidraget inne faller planerna på en biogasanläggning i Snårestad, en planering som pågått sedan 1996 efter ett initiativ av Snårestad byalag. Ärendet har dragit ut på tiden bland annat för att handläggare på länsstyrelsen slutat under årens gång. Lars Andersson uppskattar att ärendet haft 3-4 olika handläggare.

I början räknade Snårestad biogas med att ta hand om avfall från Ystad slakteri. Men efter beslutet om nedläggning fick man tänka om. Nu tänker man ta hand om vallgrödor, såsom betblast och öka intaget av svingödsel. Det är avfall som är mer skrymmande och därför måste rötkammaren göras större än tidigare beräkningar.

– Får vi beslutet innan semestrarna sätter vi spaden i jorden innan årsskiftet. Vi kan börja jobba konkret med byggplanerna. Nu vågar vi inte gå ut och göra upphandlingar eller sluta avtal med lantbrukare, säger Lars Andersson.

Anna-Karin Johansson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons