Annons

Oenigt när politiker döpte anläggningen

Hela den nya idrottsanläggningen får namnet Ystad arena. Det beslutade kommunstyrelsen i går. – Vi tycker att det är viktigt att Ystad finns med i namnet, säger kommunalrådet Kristina Bendz (M).
Ystad • Publicerad 25 juni 2014
Ystad arena. Efter många om och men kom kommunstyrelsen i går fram till namnet på den nya sportanläggningen. Bassängen i badhuset fylls här med vatten. Preliminärt invigs den i september.
Ystad arena. Efter många om och men kom kommunstyrelsen i går fram till namnet på den nya sportanläggningen. Bassängen i badhuset fylls här med vatten. Preliminärt invigs den i september.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

I februari tog kommunstyrelsens arbetsutskott ställning i namnfrågan. Då var förslaget att döpa anläggningen med badhus och sporthallar till Åvalla, men två veckor senare tvekade kommunstyrelsen och sköt namnfrågan på framtiden.

I går var det dags för beslut. Även om det stod ”namn på badhuset” på dagordningen beslutade kommunstyrelsen att hela den nya anläggningen ska få namnet Ystad arena.

Annons

– Det är inarbetat i folkmun och det finns på alla dokument, säger Kristina Bendz.

– Det blir inget speciellt namn på badet utan Ystad arena blir namnet på hela anläggningen. Vi har sett det som en helhet från början.

12 september

Eftersom det är kommunstyrelsen som avgör frågan är namnet klart när badhuset som första del i nybygget invigs. Preliminär dag för de festligheterna är den 12 september.

– Vi planerar att det ska vara öppet för allmänheten i mitten av september, säger Kristina Bendz.

– Vi hoppas ta första spadtaget till A-hallen i augusti.

Kommunstyrelsen var dock inte enig om namnet. Miljöpartiet och Folkpartiet stod fast vid Åvalla medan Centern med stöd av Sune Mårtensson (M) föreslog Åvalla i Ystad. Men det gick aldrig så långt som till omröstning.

”Olyckligt”

– Jag tycker det är skönt att namnet blev klart, men det är olyckligt att vi inte blev överens, säger Kristina Bendz.

Sverigedemokraterna ville vänta att döpa anläggningen tills partiets motion om en namntävling behandlats i kommunfullmäktige. Därför begärde SD att frågan skulle återremitteras till arbetsutskottet.

Annons

Socialdemokraterna hade först namnförslaget Ystad bad och bowling på badhuset, men när förutsättningarna ändrades så att det handlade om att döpa hela anläggningen ställde S sig bakom Ystad arena.

– Vi tycker att det är ett bra namn. Det är viktigt att Ystad är med, säger oppositionsrådet Kent Mårtensson (S).

Maria Sällberg
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons