Annons

Oklart hur en ny mätning ska tolkas

Kommunens nya ljudmätningar på Bar á bar visar att decibeltalet ligger över riktvärdet för buller inomhus. Men om det ska anses för högt är inte helt klart.
Ystad • Publicerad 7 november 2008
Ljudnivån på Bar á bar låg över gränsvärdet vid förra mätningen. arkivbild: Sprisse Nilsson
Ljudnivån på Bar á bar låg över gränsvärdet vid förra mätningen. arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

Miljöavdelningen genomförde mätningen den 12 oktober och den visar att decibeltalet låg mellan 30,5 och 36,6. Riktvärdet för musik är max 25 decibel.

- Ska man strikt följa allmänna råd så ligger ljudet över riktvärdet för musik. Men i många sammanhang tar man hänsyn till om det är en ny eller gammal verksamhet, säger Ulf Olsson, miljöinspektör i Ystads kommun.

Annons

Och det är den här frågan som gör honom tveksam. Lagstiftningen ställer olika krav på buller inomhus beroende på om verksamheten är ny eller gammal. Om verksamheten anses gammal kan man höja siffran med fem decibel. Det skulle i så fall innebära att Bar á bar håller sig inom gränsen. Anses verksamheten däremot vara ny så ska ljudet ligga under 25 decibel. För att få klarhet i frågan om Bar á bar:s verksamhet ska klassas som ny eller gammal har Ulf Olsson vänt sig till Socialstyrelsen och väntar på besked därifrån.

- Får jag inga andra svar från Socialstyrelsen så måste vi vidta åtgärder för att komma ner i lägre decibel. Det är viktigt att vi får utrett frågan. En mätning som gjordes i juli månad visade att ljudvolymen låg mellan 37,8 decibel och 54,3. Högt över gränsvärdena, som Ystads Allehanda tidigare berättat. Barens ägare var kritisk till att mätningen inte utförts av kommunen utan av hyresgäster och ville att en ny gjordes.

Ulf Olsson berättar att dagen som den nya ljudmätningen utfördes var inte terrassen på Bar á bar öppen.

- Den blev stängd av fastighetsägaren, men har öppnats igen senare.

Han efterlyser ett bättre samarbete mellan olika myndigheter i kommunen.

- Hur man ser på sådana här verksamheter är viktigt att alla förvaltningar diskuterar tillsammans.

Fredrik Persson, delägare till Bar á bar, befinner sig för tillfället på semester och vill vänta med att uttala sig tills han tagit del av resultatet från den nya mätningen.

Carina Johansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons