Annons

Ordningsvakt misshandlade rival

En ordningsvakt från Ystad har dömts för misshandel till villkorlig dom. Offret hotade efteråt att döda ordningsvakten och dömdes därför till böter för olaga hot.
Ystad • Publicerad 16 november 2006

Ordningsvakten ringde själv till polisen efter misshandeln och berättade vad som hänt. Han ringde också den misshandlade mannen dagen efter och bad om ursäkt.

Ordningsvakten tjänstgjorde på en av kommunens krogar under en lördagsnatt i somras. På krogen var också hans flickvän. Vid halvfyratiden bestämde hon sig för att ha sällskap med en man på vägen hem.

Annons

Ordningsvakten, som tyckte illa om denne man efter en händelse i tonåren, bad flickvännen att låta bli. Flickvännen svarade att hon gjorde som hon ville, och gick iväg tillsammans med mannen.

Ordningsvakten väntade sedan in flickvännen i närheten av hennes och mannens respektive bostäder för att få tala med henne. Därefter går parternas versioner i sär.

Enligt ordningsvakten hade han frågat flickvännen vad hon höll på med. Mannen hade då försökt knuffa iväg honom och gjort utfall. Ordningsvakten undvek slagen och slog sedan tillbaka. Men enligt mannen och flickvännen hade ordningsvakten kommit fram utan att säga något och direkt slagit ner mannen med ett knytnävsslag i ansiktet. Slaget träffade rakt över näsan.

Tingsrätten väljer att tro på flickvännens och mannens version. Och visserligen var det bara fråga om ett enda knytnävsslag, men slaget orsakade allvarliga skador, och tingsrätten anser därför att ordningsvakten gjort sig skyldig till misshandel.

Eftersom han tidigare är ostraffad och mist sitt arbete som väktare och har fått sitt ordningsvaktsförordnande återkallat, nöjer sig ändå tingsrätten med att ge honom villkorlig dom.

Drygt en månad senare ringer mannen upp ordningsvakten klockan fyra på natten. Mannen är då kraftigt berusad. Enligt ordningsvakten säger mannen att han hatar honom, att han skulle slå sönder knäna på honom och att han köpt två samurajsvärd utomlands som han skulle använda för att sprätta upp magen på ordningsvakten. Ordningsvakten försökte spela in hoten, men lyckades inte.

På kvällen skickade mannen ett sms till ordningsvakten och bad om ursäkt för det nattliga samtalet. Men ordningsvakten kände sig ändå så rädd att han valde att tillfälligt bo på annan ort den närmsta tiden.

Mannen medgav under rättegången att han hatar ordningsvakten och att han ringt det aktuella telefonsamtalet, men förnekar hot. Några samurajsvärd äger han inte.

Tingsrätten noterar att även mannen tidigare är ostraffad och nöjer sig med att döma honom för olaga hot till 40 dagsböter.

Carina Blomcrantz

Annons

0411-55 78 06

carina.blomcrantz@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons