Annons

Oroliga har hört av sig efter avslöjandet

Flera personer har hört av sig till Ystads lasarett efter beskedet om de tio dödsfallen. – Vi har haft samtal från patienter som legat inne och från anhöriga, säger regiondirektör Jonas Rastad.
Ystad • Publicerad 19 juni 2014

Det var i onsdags som regionledningen la korten på bordet om dödsfallen på medicinkliniken på Ystads lasarett. Dagen innan hade sjukhuset samlat anhöriga till de avlidna för ett möte i Ystad.

– Några blev förbannade. Någon tyckte att det var skandal. Jag förstår den typen av reaktioner, säger chefläkare Staffan Banke, som svarade för informationen.

Annons

– Flertalet var nog nöjda med att ha fått information och att de fått den innan det uppmärksammats i media.

De anhöriga fick information om händelsen, om bakterien och vad sjukhuset ska göra efter avslöjandet. De har också fått information om att de kan ställa krav på skadestånd genom patientförsäkringen och att det nu gjorts en anmälan enligt lex Maria.

Sjukhuset erbjuder också fortsatt hjälp och stöd.

– Jag tror att det är viktigt. Det här är en stor händelse, säger Staffan Banke.

De 17 patienter som drabbades av smittan men kunde återvända hem ska kontaktas i samband med den fortsatta utredningen.

Multisjuka

Utbrottet skedde på en avdelning för multisjuka äldre på medicinkliniken. Regionledningen har med hänsyn till drabbade, anhöriga och personal valt att inte berätta mer än att den omstrukturerats som en del i förändringen på lasarettet.

– Vi kan ha oroat patienter som legat inne på lasarettet samtidigt, men principen att inte ange exakt vårdavdelning är viktig, säger Jonas Rastad.

Han har stängt av två anställda i avvaktan på den fortsatta utredningen. Ingen av dem arbetar i dag kvar på medicinkliniken. Förutom arbetsrättsliga åtgärder riskerar båda att polisanmälas.

– Vi är mest kritiska mot ledningsfunktionerna, inte vården på golvet, säger Jonas Rastad.

Annons

Personalen på medicinkliniken har fått information. I går hade ledningen också ett öppet möte för samtliga anställda på lasarettet i Ystad.

Slarv med städning och rengöring har pekats ut som en orsak. Omorganisation, besparingar eller för många patienter på avdelningen kan också ha påverkat händelseförloppet.

– Vi kan i dag inte se någon koppling, men är något som den fortsatta utredningen får visa, säger Jonas Rastad.

Regionens enhet för Vårdhygien kopplades in vid årsskiftet 2012–2013. Vårdhygiens undersökning av bakterien är det som lett till att hela affären nu rullas upp.

Städrutinerna på lasarettet har gjorts om efter händelsen.

Maria Sällberg
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons