Annons

Österlenkrog klättrar på listan

I år finns Mötesplats Österlen i Löderup för första gången med på listan över Sveriges sexton bästa restauranger i tidningen Gourmet. Den har dessutom blivit nummer tre i Skåne. Kökschef Anders Vendel, tillika finalist i tävlingen "Årets kock", är nöjd och stolt.
Ystad • Publicerad 14 februari 2003

- Det är ju jätteskoj, säger han. Särskilt om man tänker på att vi har haft öppet så kort tid. Restaurangen öppnade nämligen så sent som sommaren 2002, men Anders Vendel, som är 31 år, har varit med i svängen betydligt längre än så. Grundutbildningen fick han på livsmedelsteknisk linje i Lund. - När man kommer ut från skolan är man ju inte fullärd, säger han, utan man får ligga i. Förutom i Stockholm, Köpenhamn och Malmö har Anders Vendel jobbat ombord på en jakt i Maldiverna och som konsult åt Ikeas huvudkontor i Holland. Då fick han åka världen över och lära ut grunderna i svensk matlagning. Ändå kände han sig inte lika väletablerad som de övriga sju finalisterna som tävlade om titeln "Årets kock" på Grand Hôtel i Stockholm. - Det är inte lätt att komma från ingenstans, från ett okänt ställe, säger Anders Vendel. Det är ju lite politik med i det hela också. Men det var mycket lärorikt. Efter många timmars förberedelser och träning var Anders Vendel ändå lite spänd inför tillagningen av en lammsadel och ett uppdaterat svenskt smörgåsbord. - Det är ju väldigt mycket media där, berättar han. Man blir nervös, fast det ju egentligen bara handlar om att laga mat. Hans styrka som kock är enligt honom själv att han är noggrann och jämn men samtidigt innovativ. Favoritråvarorna är skaldjur och rotfrukter, och så grönsaker, förstås. - Det finns jättemånga små och kunniga grönsaksleverantörer på Österlen, berättar han. Säsongen är det som styr matlagningen, och jag gillar nära grejer. Just nu har Mötesplats Österlen vinterstängt fram till slutet på mars, och Anders Vendel är hemma i Malmö med sonen Fredric, två och ett halvt år gammal. Han har ännu inte bestämt om han ska ställa upp i "Årets kock" igen nästa år. - Någon från Mötesplats Österlen kommer att ställa upp i alla fall, säger han. Det är klart, när man var uppe i Stockholm blev man ju sporrad att pröva igen. Text: Hanna Boklund (praktikant)

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons