Osynligt stöldskydd försvårar för tjuven

Ystad Artikeln publicerades
Polisassistent Johan Ekman jobbar som brottsplatsutredare i polisområde södra Skåne.
Foto:Carl Johan Engvall
Polisassistent Johan Ekman jobbar som brottsplatsutredare i polisområde södra Skåne.

Hur ska man samtidigt kunna försvåra för tjuvar, förenkla för polisen och öka chansen för egen del att få tillbaka något som har blivit stulet? Svaret kan vara märk-DNA.

Märk-DNA är ett relativt nytt medel på den svenska marknaden, men ett enkelt sätt som polisen rekommenderar för att skydda sin egendom. Det handlar om en för ögat osynlig färg som penslas på värdefulla föremål i hemmet. Varje behållare med märk-DNA innehåller en unik sammansättning med mikropunkter som bara syns i uv-ljus. Om polisen hittar märkt gods kan de via ett register ta reda på vem som är den ursprungliga ägaren.

– Det är ett stort problem för polisen när vi får tag i stöldgods. Många gånger vet vi att föremålen i en bil som vi stoppar uppenbart är stulna, men om vi inte kan härleda godset så måste vi lämna tillbaka det till tjuven och ingenting händer. Det är frustrerande, säger Johan Ekman, brottsplatsutredare på polisen i södra Skåne.

Han har intresserat sig för märk-DNA och vill sprida kunskapen om den här nya metoden att skydda sig mot stölder. Dels jobbar han internt för att utbilda kollegor och se till att alla patruller har tillgång till lampor med uv-ljus så att de kan upptäcka eventuell DNA-märkning, dels vill han sprida kunskapen till allmänheten.

– Det underlättar ju vårt jobb, men det ökar också chansen för den drabbade att få tillbaka sina saker. Det är också avskräckande för en tjuv som kommer till ett hus där det finns en dekal som säger att föremålen i huset är märkta, säger Johan Ekman.

Polisen kan också själva använda sig av märk-DNA. De har dessutom tillgång till en specialvariant som lämnar spår på den som har varit i kontakt med föremålet. I Stockholm ledde detta till framgång i ett fall där man hade problem med stölder inom hemtjänsten. Där märkte man pengar och mediciner hos en vårdtagare och senare kunde man hitta dessa föremål hos en anställd som dessutom hade tydliga spår av märk-DNA på sig själv.

– Det är nästan omöjligt att få bort märkningen. Det går inte att tvätta bort med något medel och det behövs väldigt lite för att vi ska kunna göra en analys. Det räcker med en punkt som är en halv kvadratmillimeter för att vi ska kunna få fram den unika koden, säger Johan Ekman.

Fakta

Märk-DNA

Är en genomskinlig vätska med unika mikropunkter som syns i uv-ljus. Penslas på föremål och kan med hjälp av den unika sammansättningen knytas till sin ägare. Nästintill omöjlig att avlägsna.

Märk-DNA säljs av bland andra SSF Stöldskyddsföreningen och försäkringsbolaget IF. Det finns flera olika fabrikat till exempel: Smartwater, SmartDNA och SelectaDNA.

Visa mer...