Annons

Patients död ska granskas

En 83-årig kvinna avled efter att hon genomgått en gastroskopiundersökning på Ystads lasarett. Undersökningen kan vara orsaken till kvinnans död och händelsen ska nu utredas av Socialstyrelsen.
Ystad • Publicerad 16 juni 2006

Det var den 10 april i år som kvinnan kom till Ystads lasarett. Hon hade buksmärtor och feber, och hade kräkts blod. Enligt sjukhusets rutiner fick hon genomgå en gastroskopiundersökning, som innebär att ett instrument förs ner i magsäcken via svalget. Undersökningen fick dock avbrytas eftersom läkaren fick svårt att föra ner instrumentet.

Efter undersökningen hade patienten smärtor i halsen och tilltagande buksmärtor. Dagen efter gjordes en skiktröntgen som gav resultatet att en skada på matstrupen kunde misstänkas. Kvinnan fördes till den kirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Lund där hon opererades. Trots operationen försämrades den 83-åriga kvinnans tillstånd och hon dog ett par dagar senare.

Annons

Chefsläkare Anders Evander på Ystads lasarett har lex Maria-anmält händelsen.

– Som chefsläkare kan jag inte utesluta ett samband med undersökningen, och eftersom patienten avled så har jag en skyldighet att se till att det blir en utomstående granskning för att se om man har följt rutinerna. En lex Maria betyder inte per automatik att något fel har begåtts, säger han.

Anledningen till att lex Maria-anmälan har dröjt är att Anders Evander har inväntat obduktionsrapporten.

I rapporten bedöms dödsorsaken vara hjärtsvikt. Obduktionen visade dock inga tecken på att matstrupen eller något annat organ skulle ha skadats vid gastroskopin, trots det tidigare resultatet från skiktröntgen. – Det är det som är så konstigt. Jag har ingen förklaring till varför man inte fann någon perforation vid obduktionen, men ibland kan hålen vara så små att de inte går att se, säger Anders Evander.

Enligt statistiken uppstår perforation cirka en gång per 3 000 gastroskopiundersökningar, uppger chefsläkaren. I de allra flesta fall krävs då en operation.

– En i övrigt frisk person har ju bättre marginaler för att tåla en sådan operation än en person som är sjuk, säger Anders Evander. Läkaren som genomförde gastroskopin gick vid tillfället fortfarande i specialistutbildning. Undersökningen gjordes dock under överinseende av en överläkare med mer än 20 års erfarenhet på området, enligt anmälan.

Hade inte kvinnan genomgått gastroskopiundersökningen hade hon sannolikt inte behövt opereras akut. Men Anders Evander vill understryka:

– Vi kan inte säga att kvinnan hade levt i dag om hon inte behövt genomgå operationen. Det är omöjligt att veta. Hon var sjuk och det var därför hon kom till oss.

Socialstyrelsen ska nu granska fallet vilket beräknas ta några månader.

– Lasarettet beklagar att den här händelsen har inträffat. Vi har själva sett över våra rutiner för att se om någonting har brustit. Hittills har vi inte sett att så är fallet, men det är möjligt att Socialstyrelsen kan ge oss råd om möjliga förbättringar, säger Anders Evander.

Annons

Fredrik Sjöstrand

0411-55 78 61

fredrik.sjostrand@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons