Annons

Patientsäkerheten oroar Vårdförbundet

Lasarettet i Ystad löser vikarieproblemet i sommar genom att erbjuda fast anställda sjuksköterskor högre ersättning om de tar ut kortare semester. Bonusen för att bara ta ut femton semesterdagar har fördubblats från 5 000 till 10 000 kronor. Därmed är allt under kontroll anser ledningen men Vårdförbundet ser en fara för patientsäkerheten.
Ystad • Publicerad 14 juni 2014

- Vi har slimmat sommarverksamheten så mycket att det inte finns någon luft i systemet. Det finns inga resurser om något händer. Vårdförbundet är även bekymrat för hur den ordinarie personalen mår i höst när de nu tar extra pass för att rädda verksamheten, säger Monica Nilsson, huvudskyddsombud för Skånevård kryh division specialiserad närsjukvård.

Hon är rädd för att den ansträngda situationen i slutändan drabbar patienterna.

Annons

- Vi är bekymrade för patientsäkerheten. Vi uppmanar våra medlemmar att säga till sin chef om de inte kan upprätthålla den. Det är vårt ansvar enligt socialstyrelsen.

Höjda summor

Region Skåne har även tidigare år erbjudit extra pengar till fast anställda sjuksköterskor om de tar ut färre semesterdagar under sommaren. Nu har sjukhusledningen inom kryh beslutat att höja summorna.

- Det såg väldigt illa ut för fjorton dagar sedan och ledningen visste inte hur man skulle lösa bristen på sjuksköterskor. Erbjudandet har nu gått ut till alla på hela sjukhuset, säger Monica Nilsson

Medarbetare som tar ut max tio semesterdagar fick tidigare 10 000 kronor, nu har summan höjts till 15 000 kronor. De som tar ut 15 dagar får nu 10 000 kronor mot tidigare 5 000 kronor. Även ersättningen för extra arbetspass har ökats från 100 kronor i timmen till 150 kronor.

Många extrapass

Monica Nilsson vet inte exakt hur många ur den fast anställda personalen som nappat på erbjudandet från sjukhusledningen.

- Men det är många. För två veckor sedan hade vi, mellan tummen och pekfingret, 400 till 500 arbetspass som inte var lösta. Nu har det mesta fått en lösning med extrapass, säger Monica Nilsson.

Störst problem är det inom den specialiserade närsjukvården där bland annat akuten, medicinavdelningen och barn ingår.

- Vi behöver egentligen ha samma verksamhet året om och kan inte dra ner lika mycket som kirurgidivisionen. Där är mer planerad vård och då är det lättare att dra ner verksamheten under sommaren.

Annons

- Arbetsgivaren har gjort vad den kunnat men det finns inga fler sjuksköterskor att få tag på, säger Monica Nilsson.

I höst ska Vårdförbundet och sjukhusledningen ta fram en handlingsplan för hur nästa sommar kan bli bättre.

Maria Sällberg
Carina Viberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons