Annons

Pizzor och loppis ger pengar till fotbollsresa

Ystad • Publicerad 6 juli 2007
André Nilsson (högst upp) Christoffer Olsson, Amir Suhodolli och Anton Andersson (mittersta raden), Karina Jönsson och Aron Jönsson (nedersta raden) sitter utanför det överfulla rum fyllt av föremål som ska säljas i lördagens loppis. bild: mia bobzow @08 Bildbyline:
André Nilsson (högst upp) Christoffer Olsson, Amir Suhodolli och Anton Andersson (mittersta raden), Karina Jönsson och Aron Jönsson (nedersta raden) sitter utanför det överfulla rum fyllt av föremål som ska säljas i lördagens loppis. bild: mia bobzow @08 Bildbyline:Foto: 
Vem jobbar hårdast? Föräldern Karin Jönsson eller killarna som drömmer om att åka till Gothia cup?
Vem jobbar hårdast? Föräldern Karin Jönsson eller killarna som drömmer om att åka till Gothia cup?Foto: 

Världens mest internationella fotbolls-turnering står för dörren. Så vad ser några av Ystads deltagare fram emot mest? "Tjejerna", mumlar en av killarna med ett leende.

Gothia cup i Göteborg har varje år mellan 60 till 70 nationer som deltar i den veckolånga turneringen.

Annons

Evenemanget är en gigant utan motsvarighet som de flesta fotbolls-spelare i tonåren länge ser fram emot. Den höga förväntningen påverkar till och med föreningarnas medlemsantal.

– Vi märkte att antalet spelare minskade efter att de hade varit i Gothia cup. Då hade många fått det de var ute efter. Så medan vi förut tog med 11-åringar till cupen har vi nu ökat åldern till 15, för att på så sätt få dem att fortsätta motionera lite längre, säger Karina Jönsson som har haft tre söner i IFK Ystad och nu är engagerad i att få iväg den tredje sonen till Gothia cup.

Mycket behöver näm-ligen göras innan laget får ansluta sig till de cirka 1500 lag som varje år deltar.

Hittills har IFK Ystads fotbollslag för 15-åringar sålt frysta pizzor, pajer och piroger, haft loppisar och sålt bakade kakor. – Varenda lördag har vi stått på torget och sålt kakor, säger spelaren Aron Jönsson med en liten grimas trots att det är för-äldrarna som blivit tvungna att baka själva kakorna.

Den sista ansträngningen sker på lördag då föreningen har en loppis utanför IFK:s klubbhus.

Då hoppas föräldrarna vara uppe i de 46 000 kronorna som krävs för hela resan.

Så vad känner killarna nu när svettiga matcher väntar i en av världens största fotbollsturneringar?

– Det är jättekul, säger Amir Suhodolli och lägger sedan tyst men leende till:– Det kommer ju vara mängder av tjejer.

– Ja, jag har hört att det är disco varje kväll, säger André Nilsson till kompisen och utväxlar en menande blick.

Snart finner sig dock killarna och kommer på att mer polerade svar också borde ges.

Annons

– Det är ju en upplevelse att få möta en massa utländska lag, säger André Nilsson artigt.

– Ja, det hade känts riktigt bra om vi nådde A-gruppens slutspel. Men engelsmännen är nog svåra att slå och spelar, vad jag har hört, dessutom lite hårdare, säger Aron Jönsson och får allvarliga nickar från resten av gänget.

– Men det är ju bra att vi har sena matcher. Då kan vi ju vara ute på kvällarna och ändå spela match dagen efter, säger Amir Suhodolli och sätter än en gång drömmande leenden på killarnas ansikten.

Lina Hansson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons