Annons

Pojke missade sommarläger efter klagan från socialnämnden

I måndags inleddes ett sommarläger på en vecka i Mellersta Skåne men en pojke är utesluten fastän lägerledningen inte har något emot att han deltar.
Ystad • Publicerad 18 juli 2007

Själv hade han sett fram emot vistelsen liksom hans föräldrar men socialnämnden i Ystads kommun har sagt nej.

Socialnämnden uppger att pojken har "stora svårigheter i kontakten med jämnåriga och vuxna" och ifrågasätter om deltagandet skulle vara bra för honom.

Annons

Det kan bli ytterligare ett misslyckande som i stället äventyrar hans nya skolstart, poängterar nämnden.

Till saken hör att det är just den skola där han skall börja till hösten som ordnar sommarlägret.

Fadern överklagade beslutet i länsrätten i Skåne län och fick rätt.

Socialnämnden har i sin tur överklagat denna dom till kammarrätten i Göteborg som meddelat prövningsrätt.

Det innebär att socialnämndens beslut står fast till vidare. Enligt mamman har det blivit en ren principfråga.

Hon känner till att andra föräldrar fått avslag av socialnämnderför just ekonomiskt bistånd till sommarläger.

– Men dessa har såvitt jag vet inte överklagat. Utslaget i kammarrätten blir därefter en fingervisning och kan bli ett prejudicerande fall för kommunernas socialnämnder i liknande fall.

För pojken började problemen i och med skolstarten anser föräldrarna.

Fadern berättar att pojken haft en speciell skolgång.

Den fick avbrytas i slutet av förra året då "skolans undervisningsform inte fungerade och de inte kunde erbjuda honom något alternativ".

Annons

Därefter fick han hemundervisning vilket innebar att han inte har gått tillsammans med jämnåriga kamrater och skolan har inte heller kunnat erbjuda någon fritidsverksamhet för honom. Socialnämnden ger sin version som går ut på att pojken fått utbrott i skolan som blivit helt ohanterliga för personalen och med risk att han skadar sig själv och andra.

Med dessa svårigheter anser nämnden att det inte är så enkelt för honom att bygga upp relationer och att en lägervistelse inte lämpar sig.

Socialnämndens uppfattning är istället "att en lugn start i höst med det stöd som då finns till familjen via ett långsiktigt arbete genom insatser från socialtjänsten och Familjeforum är det som ökar möjligheterna till en framgångsrik skolstart".

Detta arbete kan inte "påskyndas" genom deltagande i ett fem dagar långt läger, understryker nämnden.

Det sommarläger som erbjuds ingår dessutom inte i den ordinarie skolverksamheten även om det är samma skola som arrangerar lägret. Nämnden tycker därtill att pojken är för liten och dessutom känner han ingen på lägret. Att delta på ett läger i den åldern "kan vara tufft även för ett tryggt barn", framhåller nämnden.

Fadern är av annan uppfattning. Han menar att sonen skulle få möjlighet att umgås och få social träning och gemenskap med jämnåriga under ordnade former.

Socialnämnden låter emellertid framskymta att fadern borde lägga mer tid på sonen.

Nämnden skriver att fadern enligt 6 kapitlet 2 paragrafen i FB (Föräldrabaken) har skyldighet och ett ansvar att "vara sonen behjälplig till en meningsfull fritid".

När sedan länsrätten gjorde sin bedömning gick den på föräldrarnas linje.

Den anser att lägervistelsen visst skulle fungera som ett komplement till det stöd och omsorg som pojken redan får i dag.

Annons

Länsrätten framhåller att utredningen visar att pojken har ett behov av att umgås med jämnåriga, något som han inte har tillgång till i dag.

Rättens utslag blev därför att socialnämnden skulle betala lägervistelsen.

Men lägret pågår och pojken fick stanna hemma.

Lars Jarlsbo

0411-55 78 50

lars.jarlsbo@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons