Annons

Polisen varnar för bedragare

Under de senaste två veckorna har polisen i Ystad fått in flera bedrägerianmälningar. Nu vill man varna Ystadsborna.
Ystad • Publicerad 16 december 2011
Foto: 

Flera Ystadsbor har ringts upp av en engelsktalande person som säger sig ringa från Microsoft och erbjuder dem en viruskontroll av deras dator. Bedragaren ber personen att starta sin dator och koppla upp sig på internet. Sedan säger personen att den måste fjärrstyra datorn för att kunna göra viruskontrollen, och fjärrstyrningen måste godkännas av datorns ägare.

När bedragaren tagit kontroll över datorn berättar han eller hon att det finns virus på den och erbjuder datorinnehavaren att köpa ett virusprogram för cirka 100 euro.

Annons

I priset ingår att regelbundna kontroller av datorn. Datorinnehavaren uppmanas därför att låta datorn vara igång och uppkopplad mot nätet vid speciella tider. Därefter ber uppringaren om datorinnehavarens kortnummer och sedan sker betalningen via en säker betalningstjänst på nätet.

Några timmar efter det första samtalet ringer personen upp igen och säger att tjänsten blivit billigare och ber om kontouppgifter för att kunna sätta tillbaka pengar på kontot. Enligt polisen är detta ett sätta att komma åt konto- och personuppgifter.

- Det finns ett fall där pengar har dragits från ett konto, säger Pär Åström Sandh som är civilutredare på polisen i Ystad.

Polisen varnar för att lämna ut konto- och personuppgifter till någon som man blir uppringd av.

- Vi vill gå ut med detta nu eftersom det kan vara början på något, säger Pär Åström Sandh.

Maria Sällberg
Emilie Ekelund
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons