Annons

Politiker står bakom Skånsk Livskraft

Politikerna i Region Skåne backar inte från Skånsk Livskraft-förslaget. Trots kritik från flera sjukhus meddelade styrgruppen efter ett möte som slutade sent i gårkväll att förslaget ligger fast och ska genomföras.
Ystad • Publicerad 9 mars 2004

- Vi har ställt oss bakom det förslag som är ute till diskussion. Grundstrukturen ligger fast, säger Uno Aldegren (s), ordförande i den politiska styrgrupp som jobbar med Skånsk Livskraft. På Ystads lasarett har personalen varit nöjd med att man får behålla BB och akutmottagningen. Däremot finns en oro för att knä- och höftledsoperationer ska försvinna från Ystad och koncentreras till Trelleborg och Hässleholm. Personalen menar att verksamheten behövs för att sjukhuset ska fortsätta vara en attraktiv arbetsplats. Men Uno Aldegren håller inte med. Han menar att en läkare på sikt kan ha en tjänst med jobb på flera sjukhus. På det sättet ska läkaren få användning för all sin kompetens. - Jag har inte uppfattat det som någon större kritik från Ystad. Och det blir inte ett sjukhus med någon större ortpedisk verksamhet att tala om. Ystad ska koncentrera sig på kvinnosjukdomar. I Trelleborg har personalen protesterat kraftigt mot att ta över knä- och höftledsoperationerna (se artikel intill). Men de namnunderskrifter som överlämnades i går påverkar inte politikerna i styrgruppen.. - Nej, det gör de inte. Skulle vi göra de förändringar i Trelleborg som de önskar skulle det förändra hela strukturen och då skulle vi inte åstadkomma kvalitetsvinsterna, säger Uno Aldegren. - Reaktionerna som i stor utsträckning kommer från dem som jobbar i verksamheten, måste vi väga in. Men vi kan inte tillgodose alla synpunkter. I går tittade styrgruppen också närmare på hur resorna för patienterna ökar när olika verksamheter har flyttas runt. Politikerna gjorde analysen att det blir "ganska måttliga avståndsökningar". - Den volym vi uppnår genom en koncentration, jag säger koncentration och inte centralisering som andra kallar det, ger en bättre kvalitet och högre effektivitet. Och det är det som varit vårt upplägg från början, säger Uno Aldegren. Tills beslutet om den nya skånska sjukvårdens organisation tas upp i regionfullmäktige ska förslaget finputsas och preciseras. Det ska också tas fram en handlingsplan för hur och i vilken ordning förändringarna ska ske. Bakgrund/Skånsk Livskraft Skånsk Livskraft innebär en översyn över hela den skånska vården. Förslaget innebär bland annat att Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad tar hand om tyngre kirurgisk verksamhet medan den planerade kirurgin och ortopedin är utlagd ut på de mindre sjukhusen. Ängelholm och Landskrona har fått enklare kirurgi på sin lott. Ystad ska bli centrum för kvinnosjukdomar och Hässleholm och Trelleborg ortopedisk verksamhet.

Jessica Ziegerer jessica.ziegerer@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons