Annons

Priffespelarna får betala för att få spela

Ystad • Publicerad 20 juni 2006
SPF Kabusa ordnar priffe varje vecka. Några av de hängivna spelarna är fr v Kurt-Erik Nilsson, Anders Dahlsjö, Kurt Lasson och Sven-Erik Persson.Bild: Bass Nilsson
SPF Kabusa ordnar priffe varje vecka. Några av de hängivna spelarna är fr v Kurt-Erik Nilsson, Anders Dahlsjö, Kurt Lasson och Sven-Erik Persson.Bild: Bass NilssonFoto: 

– Det är orättvist att vi ska betala hyra när andra slipper. Om inget händer flyttar vi all verksamhet till Sockertoppen i Köpingebro. Då blir kommunen tvingad att ge oss hyresbidrag, säger pensionären och priffeledaren Sven-Erik Persson. Det är föreningens ökade popularitet som ställt till det: SPF Kabusa höll till i Nybrostrands scoutstuga, men blev hemlösa i januari 2005.

Då flyttades dagsibarnen hit i väntan på att ortens nya daghem skulle bli klart. SPF flyttade till Medborgarhuset och barn- och utbildningsnämnden betalade SPF:s hyra fram till då dagiset var klart i augusti 2005.

Annons

– När vi skulle flytta tillbaka till Nybrostrand hade vi blivit för många. Vi var då 36 spelare vid nio bord och fick inte plats i scoutstugan, berättar Sven-Erik. Man spelar tävlingspriffe och 24 av de 36 spelarna är mellan 75 och 90 år. Medelåldern är 79 år. 16 pensionärer kommer från Köpingebro och Nybrostrand, 14 från Ystad och tre från Glemmingebro.

– Priffe är ett demokratiskt och socialt sällskapsspel. Vi flyttar runt så att alla spelar med alla, berättar Anders Dahlsjö.

Han och Dan Månsson är med sina respektive 90 år äldsta spelarna. Anders lärde sig kortspelet när han var 20 år, alltså för 70 år sedan. Men SPF Kabusa har inte bara priffe på programmet för sina 238 medlemmar. Inklusive seniordansen hade man i fjor 250 sammankomster med totalt 5 400 närvarande.

– Vi har själva köpt in spelbord, kortlekar och annat för verksamheten. Aktiviteterna lockar deltagare från hela bygden och är populära, påpekar Sven-Erik.

Detta visades under vinterns värsta snöoväder: Sven-Erik ringde runt för att säga att spelet var inställt. Innan han hann säga det försäkrade många av spelarna att ''jo, vi kommer''. Snacka om intresse för kortspel! – Vår verksamhet fyller en social funktion. Det enda vi begär är hjälp med hyran, säger Sven-Erik. Även Glemmingebro-Ingelstorp PRO är på Medborgarhuset och får också betala hyra. Varför är det så?

– Det beror på att vi hyr lokalerna av teknik- och fastighetsförvaltningen för vidareuthyrning med kraftigt subvetionerad hyra, säger fritidschef Staffan Görefält.

– Vi kan inte rucka på de reglerna. Men det finns säkert andralämpliga lokaler för föreningen. Till exempel matsalen på Köpingebro skola, säger Staffan Görefält.

Per Sjöberg

0411-55 78 47

per.sjoberg@allehandasyd.se

Priffespelarna i SPF Kabusa är upprörda. De tvingas betala för att få spela kort, något som priffespelarna på Räffsan i Glemmingebro samt Göken och H
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons