Annons

Prisat hus i Fröslöv

Nyskapande, med regional anknytning och fritt från nostalgi. Så beskriver juryn det hus som vann Region Skånes arkitekturpris i måndags.
Ystad • Publicerad 21 november 2006
Platsen, byggnaden och trädgården bildar en helhet. Foto: Mark Hanlon
Platsen, byggnaden och trädgården bildar en helhet. Foto: Mark HanlonFoto: 

Ett ensamt pilträd visar vägen till det prisbelönta huset i Fröslöv. Det ligger dolt bakom en upphöjning i landskapet.

Sommartid, när de stora fönstren gör det möjligt att se åt alla fyra väderstreck måste det vara en imponerande syn. I novemberdiset påminner det mest om en vit lada med svarta skjutdörrar. Tills man kommer närmare och ser detaljerna som gör denna minimalistiska gård så speciell.

Annons

– Vi utgick från det befintliga huset, säger Mats Edström, arkitekt på Barup och Edström i Simrishamn.

Han gläds åt arkitekturpriset, och den medföljande uppmärksamheten kring huset.

Den ursprungliga skånelängan var i dåligt skick och gick inte att återställa. Istället byggdes en modernare variant, med mer symmetri.

Den världsberömde arkitekten John Pawson, som just nu arbetar med Royal Opera House i London,anlitades av ägarna och har bland annat ritat en stor del av inredningen.

– Det var roligt att se och lära hur John Pawson arbetar, säger Mats Edström. Huset är byggt i minimalistisk stil och kombinerar det skånska kulturarvet med nya material.

Boendeytan är närmare 500 kvadratmeter, och det finns fyra sovrum med anslutna badrum.

Det fanns planer på en pool, men de skrotades i ett sent skede. Trots det kostade huset och trädgården närmare femton miljoner kronor.

– Jag vill ge en eloge till våra byggare, Edstrands i Smedstorp. Minimalism kan se enkelt ut med det är bland det svåraste som finns att bygga, säger Mats Edström.

Huset ägs av Fabien Baron och Malin Ericson.

Malin Sjöberg

malin.sjoberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons