Annons

Protester mot trädgallring i Sandskogen

Kritik har riktats mot gallringen i Sandskogen. Flera villaägare och ystadsbor tycker att man går för hårt fram och fäller onödigt många träd.
Ystad • Publicerad 6 januari 2002

Men Stig Edgren, ordförande i Sandskogens villaägareförening, försvarar ingreppen.

Annons

- Visst har det blivit lite väl gallrat på en del ställen. I stora drag anser jag dock att kommunen och Skogsvårdsstyrelsen utför ett bra jobb.

- Det måste vara en rationell skogsdrift. Och efter den här gallringen behöver man inte göra mer inne bland villorna förrän om fyra-fem år, säger Stig Edgren.

Han påpekar att alla villaägare haft chansen att märka ut träd som de absolut vill ha kvar. Kanske ett gammalt exemplar som farfar planterade en gång i tiden.

De träd som ska fällas märks med blå färg av Skogsvårdsstyrelsen, därefter utförs gallringen av Bröderna Andersson från S:t Olof. Entreprenören är just nu i full gång med avverkning i området mellan idrottsplatsen och Saltsjöbaden.

- Vi försöker sköta skogen i ett långsiktigt perspektiv och följer en skogsbruksplan som gjorts av Skogsvårdsstyrelsen, berättar trädgårdsingenjör Per Larsson vid Ystads kommun.

- Syftet är att återskapa höga naturvärden. Hänsyn tas naturligtvis till stugägarna och det rörliga friluftslivet.

Enligt skogsbruksplanen ska lövträden gynnas, främst ädellövträden bok och ek. Bland barrträden är det tallen som gynnas. Granen har inte samma förankring i marken och faller lätt omkull när det blåser hårda vindar.

I vissa fall sparas torra träd i områden där folk inte rör sig så mycket. Detta för att skapa bättre förutsättningar för fåglar och småkryp. Även stubbar och stockar efterlämnas ibland i samma syfte.

- Det är alltså inget som vi glömt kvar, om någon trodde det, förklarar Per Larsson.

Han tycker att en del villaägare varit inkonsekventa i sin kritik mot skogsskötseln.

Annons

- Jag har säkert fått uppåt 100 brev från personer som vill ha träd fällda utanför sin villa. De reagerar mot gallringen på andra håll, men vill samtidigt sopa rent framför egen dörr. Som anledning uppges ofta att trädet är ?dåligt?, skuggar eller att grenar faller ner.

- Vid några tillfällen har skogsarbetarna upptäckt att villaägare försökt lura dem genom att själva markera oönskade träd med blått.

Per Larsson uppmanar kritikerna att ha tålamod. Det ser alltid värst ut vid den här tiden, med rishögar och spår efter maskinerna.

- På sikt blir det bra. Området mitt emot Brukshundklubben är ett bra exempel på lyckad gallring. Där har vi fått fram en riktig bokskog, som kommer att växa sig ännu större och starkare i framtiden.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons