Annons

Protesterar mot försämringar för reumatiker

Reumatikerföreningen i Ystad, Sjöbo och Skurup protesterar mot de försämringar man anser har skett sedan reumatologen i Ystad lades ner.
Ystad • Publicerad 12 juni 2006

Enligt föreningen fanns det tidigare en väl fungerande mottagning i Ystad med allt under samma tak och cirka 900 besök per år.

– Vi tycker att det var ett cyniskt beslut att förhandla bort mottagningen till förmån för en annan patientgrupp. Politiska beslut ska inte medföra att patientgrupper ställs mot varandra, tycker föreningens ordförande Sven-Åke Yngve. Föreningen berättar i en skrivelse till Ystad-Österlens sjukvårdsdistrikt vad som skedde efter det att reumatologen i Ystad lades ner för två år sedan:

Annons

De patienter som inte ville följa med till Simrishamn blev erbjuda att överföras till Lunds universitetssjukhus. Men i Lund har man enligt föreningen visat ett svalt intresse för detta:

– Man tar helt enkelt inte emot några nya patienter från vårt område, säger Sven-Åke Yngve. Därmed finns numera alltså medlemmar som inte tillhör någon specialistmottagning utan befinner sig i en utsatt situation. Nu finns långtgående planer på att splittra verksamheten. Tanken är att en del av denna ska flyttas tillbaka till Ystad.

– Vi kräver en revidering av beslutet och vill att vården med samtliga personalkategorier förläggs under ett tak även i framtiden, säger Sven-Åke Yngve.

Han ska nu ta kontakt med styrelsen för Ystad-Österlens sjukvårdsdistrikt för att diskutera en framtida lösning på problemet.

Per Sjöberg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons