Annons

Regementsgatan ska återfå allén

Vid Regementsgatan, den gamla militära paradgatan, växer bara ett par träd. Förr pryddes den av en ståtlig lindallé men nu har man planer på att åter förse gatan med en allé, som inom parentes sagt nyligen skett på några andra gator i Östra Förstaden.
Ystad • Publicerad 26 november 2008
Ett av de få träden vid Regementsgatan, skuggar Frälsningsarméns nya församlingshus. Gatan ska åter få en allé, enligt planerna. Illustratör: Arne Lang
Ett av de få träden vid Regementsgatan, skuggar Frälsningsarméns nya församlingshus. Gatan ska åter få en allé, enligt planerna. Illustratör: Arne LangFoto: 

Regementsgatan fick sitt namn ett par år efter tillkomsten av dragonregementet 1897. Förr hette den Sandgatan eftersom området här österut kallades Sanden.

Hit drev man boskapshjordar som "hörarna", i det så kallade hörahuset, dirigerade ut till de minst sagt torftiga betena.

Annons

Hörahuset låg där Folkets hus byggdes 1885, för övrigt det första här i början av dåvarande Sandgatan, som förlängdes fram till det nybyggda regementet. Det var i den vevan som stadsdelen Östra Förstaden började ta form på allvar.

Alléträden i Regementsgatan fälldes 1938. Som skäl angavs att de var till hinders för den växande biltrafiken. Tidigare var det andra hästkrafter som dominerade på gatan. De skånska dragonerna var ju över norra Europas största kavalleri med 1 500 hästar…

Dessa hade tidigare varit installade i sedan länge rivna stallar och ridhus i nuvarande Stallgatan, då Krypgränd. Mot Stora Östergatan låg kasernbyggnaden. Den revs 1912 för att ge plats åt ett större affärs- och hyreshus. Krypgränd blev Stallgatan år 1900.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons