Annons

Regeringen kör över grannarna

Regeringen kör över de grannar som klagat på det planerade bygget och ger klartecken för femvåningshuset utmed Bellevuevägen. Grannarna har bland annat krävt att det ska sänkas till två våningar.
Ystad • Publicerad 14 november 2008

De har också kritiserat den ökande trafiken. De har även hävdat att värdet på deras hus kommer att sjunka och att de har rätt till ekonomisk kompensation.

Ett annat problem som påtalats är skuggningen från det nya huset. Hos länsstyrelsen fick de klagande inget gehör. De vände sig då till regeringen, men inte heller den är beredd att tillmötesgå de klagande.

Annons

Regeringen har bara prövat det liggande förslaget och inte tagit ställning till om huset ska byggas lägre. Den tar heller inte ställning till frågan om ekonomisk kompensation.

Däremot konstaterar regeringen att det planerade huset kommer att ge grannarna en ökad skuggbildning. Men det är inte ett så stort problem att man kan stoppa hela bygget.

Fastighetens ägare vill bygga ett flerbostadshus i fem våningar. Det översta planet är lite indraget. Huset byggs i två delar som står lite vinklade mot varandra och följer Bellevuevägen. Mellan husen planeras ett glasat trapphus.

Kommunen ser det planerade huset som en naturlig fortsättning på de kvadratiskt formade punkthus, som ligger på andra sidan Bellevuevägen. I bottenplanet finns utrymme för kommersiella lokaler, bland annat en restaurang.

På tomten finns i dag en bensinmack och en pizzeria. Därför räknar inte kommunen med att det ska bli någon ökning av trafiken i området.

- En helt obegriplig slutsats, menar en av de klagande grannarna, som menar att deras uteplats kommer att störas av trafikens buller och avgaser. De hävdar att den oas de byggt upp inte kommer att kunna användas på samma sätt som i dag, utan att hela trädgården måste planeras om.

När huset byggs ska Käringgatan söder om huset stängas av för biltrafik och förvandlas till en gång- och cykelväg mellan Bellevuevägen och Stenstrykaregatan.

Huset planeras för drygt 20 lägenheter med sex lägenheter per normalplan. Bara bottenplanet och den indragna översta våningen ska innehålla färre lägenheter.

Under huset byggs garage, som man når från Stenstrykaregatan.

Det finns också parkeringsplatser i gatuplanet på Stenstrykaregatan och Pilgrimsgatan.

Annons

De boende i intilliggande bostadsrättsföreningen Halvan hävdar att femvåningshuset kommer att försämra livskvaliteten för dem och alla andra grannar.

Men kommunen håller inte med, eftersom det planerade huset hamnar 17 meter från bostadsrättsföreningen Halvan. Det är ett lika stort avstånd som till andra intilliggande punkthus i området.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons