Annons

Rekordsnabbt fullmäktige i Ystad

På 18 minuter var det över. Det första sammanträdet med det nya kommunfullmäktige i Ystad. Ålderspresidenten Ingvar Persson (c) hälsade tidigare i kväll välkomna och efter en snabb valprocedur lämnade han över klubban till den nye ordföranden i kommunfullmäktige, Kaj Jönsson (s).
Ystad • Publicerad 7 november 2002
Fullmäktiges nya presidium. Bild: Fredrik Sjöstrand
Fullmäktiges nya presidium. Bild: Fredrik SjöstrandFoto: 

Det var inte första gången som Kaj Jönsson, 58 år, tog plats i ordförandestolen. För två mandatperioder sedan var han fullmäktiges ordförande, och den senaste perioden har han suttit som andre vice ordförande. Som förste vice ordförande valdes Berth Andersson (s), och som andre vice ordförande valdes Matts Johnsson (fp). Denna första kväll avklarades också valet till valberedningen. Ordförande blev Ingrid Ek (s) och hon kommer att leda arbetet inför fullmäktigesammanträdet den 5 december då ledamöter till kommunstyrelsen, nämnder och bolag ska väljas. Det enda ärendet utanför schemat kom från Karin Olsson Lindström (fp) som föreslog för det nya ordförandeskapet att fullmäktiges ledamöter ska placeras i partiordning, och inte i den ordning som de blivit invalda. Detta lovade den nye ordföranden att titta på. I går var det första gången som en sverigedemokrat tog plats i Ystads kommunfullmäktige. Detta märktes genom att medlemmar från det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, samlats utanför rådhuset och delade ut flygblad som angrep partiet. Peter Gustavsson, distriktssekreterare i SSU, förklarade att likadana aktioner mot sverigedemokraterna genomfördes i Lomma och Kävlinge, som också hade sina första fullmäktigesammanträden under gårdagskvällen. Nästa kommunfullmäktige i Ystad blir den 21 november och då ska budgeten behandlas.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons