Annons

Resande från när och fjärran

Ystad • Publicerad 23 juli 2007
Med kängor och fiskespö i ryggsäcken väntar Nisse Karlsson från Staffanstorp på att få cykla ombord på Bornholmsfärjan. "Jag har hört att där finns bra fiskevatten, så nu ska jag över och försöka få några havsöringar", berättar han. Bild: Pernilla Sjöström
Med kängor och fiskespö i ryggsäcken väntar Nisse Karlsson från Staffanstorp på att få cykla ombord på Bornholmsfärjan. "Jag har hört att där finns bra fiskevatten, så nu ska jag över och försöka få några havsöringar", berättar han. Bild: Pernilla SjöströmFoto: 

En kvart före Bornholmsfärjans eftermiddagsavgång ringlar köerna i hamnen sig långa. I inte mindre än nio körfiler väntar, suckar och svettas alla de som lyckats få tag i en biljett till just denna tur.

Solen steker, mc-förarna försöker fläkta lite luft mot ansiktena ovanför de tunga varma skinnställen, cyklisterna hänger över sina styren och bilisterna gör det rätta i att helt enkelt gå ur sina bastuvarma fordon.

Annons

– Det märks att det blivit allt mer populärt att åka över till Bornholm, säger Carsten Kofoed.

Själv är han både född och uppvuxen på den högpopulära ön i sydöst, men numera bosatt i norska Ålesund.

– Jag, min fru och våra barn brukar åka över två gånger om året och hälsa på mina släktingar, som fortfarande bor kvar på Bornholm, säger han. Lite längre bak i kön hittar vi Lise och Jörn Dürr. På sina präktiga Harley davidson motorcyklar har de färdats hela vägen från danska Hilleröd.

– Vi har inte varit på Bornholm på många år, så det ska verkligen bli trevligt, säger Lisen.

Framförallt har de valt att åka just dit på grund av den vackra naturen och känlsan av att nästan vara vid medelhavet, trots att det egentligen inte alls är långt hemifrån.

– Och dessutom blir detta vår sista vuxensemester, säger Lisen och klappar sig på magen.

I januari väntar makarna Dürr nämligen tillökning. Blir det kanske läge att skaffa sidovagn sedan?

– Nej, då får vi helt enkelt ta och hålla oss till bilen i stället, säger Jörn bestämt. En av alla de som valt att färdas med vanlig hederlig trampcykel är Nisse Karlsson från Staffanstorp.

Alldeles ensam står han och väntar, med bland annat ett par rejäla kängor och ett fiskespö som packning.

– Jag ska möta upp min syster och svåger på Bornholm. De har varit där i några veckor nu, säger han.

Annons

Nisses tur sträcker sig dock bara över helgen. Och den tiden tänker han spendera med att försöka få de danska havsöringarna att nappa.

– Bornholm har väldigt bra fiskevatten. Det har jag hört från många.

Men själv har han aldrig tidigare varit där.

– Så man kan påstå att det är hög tid, säger han.

Ann-Louise Olander

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons