Annons

Resecentrum i Köpingebro

Ett litet resecentrum håller på att skapas i Köpingebro. På området väster om järnvägskorsningen anläggs hållplatser för tåg och buss, parkeringsplatser och en plantering. Samtidigt planerar kommunen för ett nytt villaområde på det närbelägna åkermarken.
Ystad • Publicerad 4 november 2002

Det var sedan Banverket uttrycks önskemål om att riva järnvägsstationens perrong och anlägga en ny hållplats som tanken på ett litet resecentrum föddes. Genom att riva södra spårparet, som inte används längre, fick man den mark som behövdes mellan järnvägen och Solviksvägen. Ystads kommun, Banverket och Länstrafiken tog fram det förslag som nu genomförs och som också innebär att Köpingebro får sitt första lilla torg med parkering, plantering, gångar och bänkar. Redan innan årsskiftet beräknas de nya hållplatserna för bussar och tåg vara invigningsklara. Nytt villaområde Planeringen för det nya villaområdet på åkermarken kring Vighagens gård är också igång. Vatten- och avloppsarbeten inleds inom kort och 3-4 av de 20-talet tomterna är klara att bebyggas nästa år. HSB har tidigare visat intresse av att uppföra ett hyreshus på området, men det är i dag osäkert om detta projekt genomförs. - Bullerstörningar från järnvägen gör att vi inte kan upplåta tomter för villabebyggelse på området närmast järnvägen. Det är inte heller lämpligt att låta en småindustri växa upp så nära det nya villaområdet. Därmed är det troligt att vi följer byalagets förslag om ett grönområde med bollplan och andra lekutrymmen, säger Ystads planchef David Gillander. - Vi är positiva till planerna för Köpingebro och extra glada över att den sista biten av skolbarnens cykelväg nu också anläggs väster om järnvägskorsningen. Vi har tidigare fått löfte om en ny cykelväg längs landsvägen ner till Nybrostrand. Efter regimskiftet är vi dock osäkra på om denna cykelvägen som finns med i budgeten för 2003 verkligen anläggs då, säger ordförande Lars-Håkan Hansson i Köpingebro byalag.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons