Annons

Restriktionerna kvar efterdom för försök till mord

Advokat Nils J:son Anderberg vill att hovrätten upphäver restriktionerna mot 17-åringen som dömdes för försök till mord på ett 13-årig flicka i Ystad. Trots att dom avkunnats har 17-åringen kvar samma restriktioner som tidigare.
Ystad • Publicerad 28 november 2002

-Kontakterna med honom och modern försvåras av att tingsrätten även efter huvudförhandlingen gett åklagaren tillstånd att meddela restriktioner. Han har för närvarande fullständiga restriktioner med undantag för TV och tidningar, skriver J:son Anderberg i överklagandet. Han anser att 17-åringen som omyndig och i lagens mening betraktad som ett barn nu borde ha rätt till kontakt med sin mamma utan några inskränkningar. I överklagandet av restriktionerna sägs också att någon påtaglig kollusionsrisk inte längre finns, eftersom utredningen har presenterats och dom avkunnats i målet. Dessutom har inga överklaganden av tingsrättens dom gjorts när det gäller ansvar, påföljd och häktning. 17-åringen har varit frihetsberövad i 70 dygn med först fullständiga restriktioner och en tid före rättegången och nu nästan fullständiga restriktioner, vilket alltså innebär att han bara får lov att läsa tidningar och titta på TV. -Han håller sakta på att brytas ner av isoleringen. Enligt försvarets uppfattning föreligger en påtaglig risk att han kan hamna i en allvarlig depression om restriktionerna vidmakthålles, skriver Nils J:son Anderberg. Han anser att det saknades tillräckliga skäl för att medge åklagaren tillstånd att meddela restriktioner och vill därför att hovrätten upphäver tingsrättens beslut. YA:s sökte i går förgäves kammaråklagare Lena Bredstedt för en kommenterar till överklagandet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons